Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pomáhat druhým lze nezištně, anebo zištně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Záleži na tom, co je skutečným úmyslem pomocníka.

Článek

Když začala agrese Ruska vůči Ukrajině anexí Krymu, patřila ČR mezi ty, kteří jednání Ruska odsoudili, tečka.

Nedošlo k žádným razantností přesvědčivým diplomatickým, ekonomickým, ani k jiným krokům nejen ze strany ČR, ale ani ze strany současných odpůrců Ruska přesto, že Rusko porušilo mezinárodní právo.

Aniž bych schvaloval vojenské napadení Ukrajiny Ruskem, které naopak kategoricky odmítám, na straně druhé nebylo se co divit, že Putin pokusem o vstup do Kyjeva neočekával odpor menšího a slabšího státu.

Přepočítal se. Menší a slabší stát se mu sám postavil na odpor.

Až následně se postupně začaly slabší strany konfliktu zastávat a po jistém váhání posléze jí i pomáhat země západního světa.

Podle rétoriky českých politiků byla pomoc Ukrajině nejprve interpretována jako pomoc nejen menšímu a slabšímu účastníkovi vojenské konfrontace, ale jako pomoc samostatnému státu, vůči kterému bylo porušeno mezinárodní právo.

Postupně se rétorika českých politiků změnila na pomoc v zájmu pomocníků, kteří se začali cítit ze strany agresora v ohrožení.

Pro předvídatelnost dalších možných kroků Ruska bylo proto potřeba dlouhých více než 8 let od anexe Krymu Ruskou federací.

Nyní již premiér Fiala ví, že Rusku nelze důvěřovat. Pokud Putin tvrdí, že nás vojensky nenapadne, nevylučuje, že Rusko ČR napadne.

Proto naše vláda dělá, co můžeme, aby se válka neprotáhla až k nám. Ovšem  za cenu, nejvyšších obětí ne-li úplné likvidace Ukrajinců ( nikoliv pomocníků). Bránící se strana je sice zbraněmi podporována odevšud, ale bojují a nasazují své životy toliko Ukrajinci!!!

Je to však dost, co dělá a vše, co by mohla naše vláda udělat pro pomoc Ukrajině ?

Premiér Fiala české vojáky na Ukrajinu nevyšle. Není proto pomoc ze strany ČR vůči Ukrajině zištná?

Má to premiér a vláda naší země hodnotově a morálně uspořádané ?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz