Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ben Hurovo velikonoční odpuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Odpuštění přinese všem stranám radost, štěstí a lásku

V čase velikonočních svátků si připomínáme příběhy, které s nimi souvisí. Jeden z nich se nezmiňuje tak často, jak by si zasloužil. Dobrodružný, zajímavý a především velký příběh o odpuštění.

Článek

V roce 1880 napsal generál Lewis Wallace historický román Ben Hur: Příběh Kristův, který se s padesáti milióny prodaných výtisků řadí k nejúspěšnějším historickým bestsellerům. Autor řady knih byl vojákem, právníkem, státníkem a spisovatelem. Za americké občanské války bojoval na straně Unie a v ní dosáhl hodnost generálmajora. Podle jeho knihy vznikl v roce 1959 jeden z nejúspěšnějších amerických filmů všech dob s neuvěřitelnými jedenácti Oscary. V roce 2016 se Hollywood pokusil o remake, kterému se nepodařilo dosáhnout velikosti knižní ani filmové předlohy.

Příběh se odehrává v době Kristově a zavádí nás do Jeruzaléma podrobeného Římany. Kníže Juda Ben Hur je členem jedné z předních šlechtických rodin. Ve městě se objevuje jeho nejlepší přítel z dětství, adoptivní bratr Messala, který je nyní vysokým příslušníkem římské armády. Oba mají ze setkání po letech obrovskou radost a to přes zcela rozdílné názory na situaci v Jeruzalémě. Záhy dojde k výměně místodržícího. Při příjezdu Římana dojde u domu Bena Hura k nehodě, která je dána neprávem za vinu jeho rodině. Dojde k hrozné nespravedlnosti. Messala nechá uvrhnout matku i sestru knížete do vězení. Ben Hur je doživotně odsouzen na galeje, k veslování na římské lodi. Při jedné bitvě dojde k jejímu potopení a mu se podaří zachránit římského velitele a senátora, který je ve své vlasti bohatým mužem. Bena Hura omilostní, dá mu svobodu a dokonce ho pojme za syna. Kníže se pak bohatý vrací do Jeruzaléma, kde hledá matku i sestru. Zjistí, že se obě nachází v údolí malomocných, nemoc je důsledkem času stráveného v římském vězení.

Vyzve pak Messalu k velkému závodu koňských spřežení, při kterých Messala umírá. Ben Hur zvítězí a dosáhne svého. Zdá se tedy, že hlavním smyslem příběhu je klasické hollywoodské schéma. Dobrý hrdina v bílém zabije padoucha v černém a bohatý a šťastný žije dál. Jenže tak to není. Příběh je o něčem jiném, proto je výjimečný a stojí za zmínku právě v době velikonočních svátků. Proč právě při nich? V průběhu svého dobrodružství dojde k několika setkáním Bena Hura a Ježíše Krista. Film končí těsně po jeho ukřižování.

Jen si to představme. Kdyby náš nejlepší přítel ublížil naší matce a sestře. Neprávem a se zlým úmyslem. Jaká vlna vzteku a touhy po odvetě se musela vzedmout v Ben Hurovi! Od prvních hodin, kdy byl odsouzen ke galejím, myslel jenom na pomstu. V nelidských podmínkách na římské lodi ho držely jen myšlenky na pomstu. Vrátím se a zabiji Messalu, to mu znělo v hlavě každý den. Ráno, když otevřel oči a večer, když je zavíral. Při každé sebemenší vzpomínce na svou matku, sestru, zemi…

Kolik z nás zažilo něco podobného? Kdy jsme ráno, večer a přes den měli v hlavě nějakou nespravedlnost, které se na nás někdo dopustil? Nevěra, podvod, krádež, rozvod, lež, nespravedlnost. Každý z nás se s něčím takovým setkal. Je lehké odpustit? Kdo říká, že ano a že to nic není, nemluví pravdu. Odpustit je strašně těžké, stačí když se podíváme kolem sebe. A taky na sebe a svoje skutky. Avšak pokud nedokážeme odpustit, sžírá nás nenávist, která nám může vyvolat nemoc. Nebo pokud se pomstíme, zjistíme, že ten vztek a nenávist nezmizely a může nám být ještě hůře.

Když jsme uražení, cítíme se důležití a pořád se přesvědčujeme, že jsme v právu. Kdo nedokáže odpustit se však ničí sám. Měli bychom mít na mysli, že ten, kdo nám ublížil, to možná neudělal schválně. Třeba se dopustil chyby a bojí se nám omluvit. Či se k ní nedokáže postavit čelem a napravit ji, protože je zkrátka horší než my. Nebo žije ve strachu a z nějakého důvodu je k politování. Taky může být se svými slabostmi prostě jen člověkem, stejným jako jsme my všichni.

Když dokážeme odpustit, získáme něco důležitého. Získáme moc nad sebou samým. Jako se to podařilo Ben Hurovi, když odpustil umírajícímu Messalovi. Příběhy Ježíše Krista a Bena Hura jsou věčné a mají nám v každé době co říci, protože odpuštění je velká věc.

Možná ta největší, které je člověk schopen…

„Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí…“

Bible, Lukáš, kapitola 23.

Psáno pro iDNES.cz v dubnu 2017, upraveno pro Seznam Médium v dubnu 2024

Zdroje:

Kniha Ben Hur, autor Lewis Wallace, napsal 1880, vydáno 1958

Web cbdb.cz, „Ben Hur“, odkaz: http://www.cbdb.cz/kniha-4052-ben-hur-ben-hur

Web csfd.cz „Ben Hur“ (1959), odkaz: https://www.csfd.cz/film/9876-ben-hur/prehled/

Web csfd.cz „Ben Hur“ (2016), odkaz: https://www.csfd.cz/film/388358-ben-hur/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz