Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak pražák chatu koupil a pak litoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixnio.com/

Venkovská chalupa

To si takhle jednou Pražák v lockdownu řekne, že by bylo super být někde na vesnici nebo v lese a vymyslí si, že si koupí chatu. Vůbec netuší o čem to je, protože přeci tam bude trávit příjemné léto a opékat buřty.

Článek

Při první prohlídce je úplně okouzlen, protože chata je v krásném prostředí nikde nehučí tramvaje a slyší jenom ptáčky. Vůbec nepotřebuje řešit detaily a rovnou přihazuje peníze prodájícímu, neboť takových Pražáků se na prohlídce sešlo hned více. Jeden z nich pak aukci vyhrává a v tu chvíli si všechny strany obchodu mnou ruce.

Při prvních víkendech už zjišťuje, co vše potřebuje na udržení trávníku a první úpravy čistě vzhledového charakteru, aby to tam měl hezčí. Ještě celkem šťastně kupuje první sekačku v životě. K tomu křovinořez, pilu, sekeru či žebřík. Úsměv lehce tlačí dolů množství a cena položek, které na začátku nakupuje. Ale co, jsou to věci na celý život.

Takhle při běhání dětí po trávníku či opékání buřtů přemýšlí nad tím, co by dále vylepšil a také nad tím, co je potřeba udělat, aby se stav nemovitosti nezhoršoval. Zjišťuje, že obrousit a natřít palubky na venkovní straně zdi nebude taková legrace, zvlášť když jsou kulaté. Každou drobnou úpravu, kterou si vymyslí provází několikahodinové googlení a hledání optimálního řešení. Počet položek potřebných k chatě významně narůstá.

Prozření

Při tom svém drobném zdokonalování ale zjistí, že chata už stojí 50 let a že jsou potřeba nějaké statické zásahy, které sám určitě Pražák zvládnout nemůže. Naivně se v době končícího lockdownu snaží dovolat nějaké stavební firmy, které, díky, v té době ještě nízkým úrokovým sazbám, mají práce dost a na nějakou malou chatu se nepřijedou ani podívat. Celý rok to zkouší a nedaří se mu nikoho sehnat a to ještě ani netuší, kolik všechny ty stavební zásahy stojí. Zde už je červíček pochybností o dobré koupi dost veliký.

Do toho zjišťuje, že na chatě tolik času ani netráví, protože s malými dětmi má programu o víkendech i o letních prázdninách opravdu dost a víkend na své chatě tak musí plánovat hodně dopředu. Ježdění na posekání trávy, aby sousedi neřekli, se stává víc povinností než radostí a dětem už páté buřty za léto také nechutnají. Pražák přemýšlí co dál a vyhodnotí si, že to možná byla chyba a jestli by náhodou nedávalo smysl vše prodat.

Chatařem navždy

Jenže zjišťuje, že takových příběhů je celá řada a tudíž cena nemovitosti, na kterou má hypotéku, šla o 20 procent dolů a i tak za současných úrokových sazeb těch kupujících je méně než čekal. Nezbude mu nic jiného, než jezdit sekat trávu dál a těšit se na krásný důchod v přírodě mimo hlavní město.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám