Hlavní obsah
Příroda a ekologie

O trochu lepší svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zuzana Havlínová

Děti zvládnou víc, než jen vysázet tisíce stromů, stačí jim dát příležitost.

Obyčejné hrdinství je často tvořené jen malými činy. Odděleně může každý z nich vypadat zbytečně, ale když se spojí, tak se mohou začít dít velké věci. Zvlášť, když se do toho pustí děti.

Článek

Víte, co se stane, když se téměř deset tisíc lidí, většinou dětí, spojí a rozhodne se zlepšit svět? Z mnoha malých věcí se rázem začnou stávat velké! A přesně to se stalo v 5. ročníku Kampaně obyčejného hrdinství, kterou organizoval mezinárodní program Ekoškola (TEREZA, vzdělávací centrum, z.ú.).

Tahle kampaň byla plná tipů a triků, jak skutečně zlepšit životní prostředí a ještě přitom šetřit v peněžence. Cílem bylo snížit negativní dopad našeho každodenního chování na planetu Zemi. Každý z účastníků si mohl vybrat ze seznamu výzev a během jednoho týdne se je pokusit splnit. A zkusili toho opravdu hodně! Vysazovali stromy, sprchovali se jako námořníci (jen tři minuty!), omezili maso na jídelníčku, dali přednost ekologické dopravě a mnoho dalšího. Výsledek? Společným úsilím se jim podařilo ušetřit skoro 100 tun emisí, což je tolik, jako by osobní auto 12× objelo celou planetu.

Ať už šlo o kratší sprchy, nebo výsadbu zelených ploch, všichni tihle skvělí lidé dokázali dosáhnout ohromných výsledků. Díky nim bylo ušetřeno 1 936 van plných vody. A víte, co ještě? Vysadili zeleň, která by zabrala plochu 101 tenisových hřišť! To je pořádná dávka zdravého zeleného sportu. A navíc se věnovali dobrovolnické práci pro přírodu a nasbírali dohromady 1 482 hodin. To je jako několik zápasů fotbalu, kde místo míče kopete díry pro stromy. Skvělá představa, že? A stejně to tisíce lidí dělalo.

A co je nejlepší na tomhle všem? Jednotlivci a týmy často pokračují v plnění výzev i po skončení Kampaně. Započaté změny, jako instalace perlátorů a WC stopů, každý rok ušetří víc než 13 plaveckých bazénů plných pitné vody. Tyto vychytávky nám ukazují, že malé změny v chování jednotlivců mohou mít nakonec obrovský dopad. No, tady platí, že i kapka činí oceán!

Koordinátorka kampaně z gymnázia v Bruntále nám řekla: „Kampaň je úžasná tím, že nám ukazuje, jak můžeme konkrétně přispět k pozitivním změnám ve vztahu k našemu prostředí, ve kterém žijeme.“ A kdo by ji neposlouchal? Vždyť šlo hlavně o děti, které měly chuť zlepšit místo, kde žijí!

Takže teď víte, že každý může být hrdina a že malé skutky mohou mít obrovský vliv, když se jich chopí spousta dalších lidí. Kampaň Obyčejného hrdinství nám dává naději, že i malý kousek může změnit svět. A jestli se ty pozitivní kousky spojí a stanou se jich stovky, tisíce nebo dokonce miliony, tak se můžou dít skutečně velké věci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám