Hlavní obsah
Internet a technologie

Sociální síť Threads a její plánované propojení s fediverse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Sobotka / DALL·E

Abstraktní ilustrace k článku, generovaná pomocí nástroje DALL·E od společnosti OpenAI

Síť Threads se stala díky spojitosti s Instagramem instatním hitem. Věděli jste ale o jejím plánovaném spojení s fediverse? Znáte fediverse a jeho význam?

Článek

Ve čtvrtek 14.12. byla sociální síť Threads spuštěna v České republice, stejně jako v dalších částech Evropské unie, ve kterých doposud kvůli legislativním opatřením nebyla k dispozici. Díky blízké spojitosti s Instagramem rychle přitáhla pozornost mnoha uživatelů, včetně politiků, influencerů a značek. Více o tom však později.

Jedním z méně zřetelných aspektů pro nově příchozí uživatele, byla informace o budoucích plánech připojení Threads k tzv. fediverse.

Co to ale znamená? Fediverse je kolekce otevřených a vzájemně spolupracujících služeb, které lze obecně označit jako sociální sítě, fungující na otevřeném protokolu Activity Pub. Tento protokol, oficiálně vydaný World Wide Web Consortiem (zkráceně W3C) v roce 2018, není jen výtvorem nadšenců open-source, ale plně uznávaným standardem, podobně jako HTML, CSS, DOM, nebo XML, které W3C rovněž jakožto autorita uznává a  standardizuje.

Fediverse, a především síť Mastodon, která je v rámci fediverse největší (nebo minimálně nejvíce medializovaná), získala významnou pozornost na podzim roku 2022, když Elon Musk koupil dlouholetou stálici mezi sociálními sítěmi Twitter. Mastodon, který je svými funkcionalitami Twitteru podobný, se odlišuje svou decentralizovanou povahou, umožňující uživatelům komunikovat napříč různými servery, které běží na protokolu ActivityPub.

Na Mastodonu můžete mít účet na jednom serveru ale zároveň se můžete navzájem sledovat, komentovat si příspěvky a jinak interagovat s  uživateli z jiných serverů a to dokonce i z jiných Mastodonu podobných sítí běžících na ActivityPubu, kterých je celá řada.

Je dokonce možné provozovat vlastní server, byť se jedná o poměrně technicky náročnou záležitost. To by mělo prakticky znamenat, že při dostatečné vůli a  technické znalosti vás na vlastním Mastodon serveru nemůže nikdo kromě hostingového providera, státních složek apod. utišit, a i to by bylo celkem náročné.

Jen v ČR existuje řada Mastodon serverů s otevřenými registracemi. Jde např. o největší mastodonczech.cz, kterou provozuje společnost Internetinfo nebo witter.cz , který provozuje kolektiv NoLog. Pro zajímavost uvedu, že pro své účely spustily své servery bez otevřených registrací i např. Český Rozhlas, Česká pirátská strana, Evropská komise nebo britská BBC.

Servery samozřejmě mohou fungovat i zcela samostatně bez participace ve fediverse nebo mohou celé cizí servery blokovat. Existují dokonce i komunitně spravované blocklisty serverů, které admini všech „společensky běžně smýšlejících“ serverů blokují prakticky automaticky. Jedná se např. o spamující nebo dezinformační servery. V ČR se jedná například o nyní již méně aktivní server o nasface.cz .

Důvodů, proč se Mastodon hojně neuchytil může být více. Kromě běžného odporu k jakékoli vynucené změně, jíž se právě Threads díky propojení s Instagramem vyhnuly, je to podle mě zejména složitost registrace. Sám jsem měl problém vybrat si server na kterém jsem si později založil profil, a to se považuji za technicky založeného člověka. Toto holt platforma po běžném uživateli, v kontextu uživatelské přívětivosti ostatních sítí, nemůže chtít.

Mastodon sice později začal ve svých oficiálních mobilních aplikacích více protlačovat svůj výchozí server mastodon.social , což ale učinil myslím poněkud pozdě. Navíc tímčímž pro změnu schytal kritiku od skalních uživatelů apelujících na decentralizaci, která podstrčením výchozího serveru do značné míry upadává.

Proč se ale Meta se svými Threads pouští do prostředí Fediversu?

Toto otevřené prostředí je intuitivně opakem snad čehokoli, co může být v  zájmu akcionářů Mety. I kdyby se povedlo do Threads v jejich do fediverse otevřené formě např. propašovat reklamy na úrovni platformy, netrvalo by dlouho a vzhledem k otevřené podstatě ActivityPubu by si s  nimi vývojáři ostatních sítí na fediverse, případně jejich klientů, jistě poradili.

Jediným z mého pohledu logickým vysvětlením, proč se Meta s Threads do fediverse plánuje uchýlit, je prevence problémů s evropskou legislativou. Nezapomínejme, že kvůli EU musela Meta nabídnout placené tarify bez sledování u Facebooku i Instagramu. Vzhledem k její velikosti, značné působnosti v Evropě a původu v USA, je Meta pro EU snadným terčem. K fediverse, a Mastodonu konkrétně, má Evropská unie velice kladný vztah. Mastodon právně funguje jako Německá společnost, Evropská komise jej v minulosti pomohla financovat v rámci grantu pro otevřené sociální sítě,  a dokonce, jak bylo již zmíněno,  existuje oficiální Mastodon server social.network.europa.eu , na kterém má mnoho evropských institucí své oficiální profily.

Nutno zmínit, že Threads zatím do fediverse, kromě pár testovacích účtů vývojářů Meta, nevstoupily. Pokud se tak ale nakonec opravdu stane, příjde mi naivní si myslet, že půjde o  plnohodnotné propojení, tak jako to např. nabízí Mastodon servery mezi sebou.

Pochybuji např. že se na For you page Threads budou v  nějaké větší míře objevovat posty z fediverse automaticky, aniž by je např. někdo koho na Threads sledujete neokomentoval nebo nepřesdílel. Nedivil bych se, kdyby tyto posty byly v některých prohlížecích funkcích Threads vypnuté úplně a to včetně fulltextového vyhledávání v příspěvcích. O  možnosti z velké části automatizované migrace celého účtu z Threads na Mastodon, tak jak to Mastodon umožňuje mezi Mastodon servery mezi sebou, ani nemluvě.

Další otázkou je, zda budou v Threads dohledatelné profily ze všech serverů Mastodonu. Z právního hlediskasice obsah na nich není starostí Mety, jelikož za jeho moderací stojí správci těchto serverů, ale je bláhové si myslet, že by Meta dopustila, aby se v její aplikaci objevoval jakýkoli nevhodný obsah jehož je na Mastodonu resp. ve fediverse docela dost. Meta se rozhodně bude snažit obsah z fediverse alespoň nějakým automatizovaným způsobem moderovat, což bude samozřejmě technicky náročné a zároveň demotivující tento obsah v aplikaci Threads v nějaké větší míře zobrazovat.

Pro běžné uživatele Threads toto propojení tedy pravděpodobně nebude mít velký vliv.

Na druhou stranu se ale domnívám, že Threads budou ochotně sdílet svůj obsah s ostatními sítěmi fungujícími na ActivityPubu. Samozřejmě bude s největší pravděpodobností existovat nějaký automatizovaný systém, který bude regulovat množství datového toku, které Threads umožní sdílet s unikátními IP adresami serverů ve fediversu. Toto opatření má zabránit záměrnému přetížení serverů Mety nebo datového scrapingu, což je problém, se kterým se sociální sítě běžně potýkají, jak upozornil např. Elon Musk, když byly na síti X zavedeny denní limity počtu zobrazených příspěvků na uživatele.

Zakladatel Mastodonu, Eugen Rochko, vidí příchod Threads do fediverse jako pozitivní událost, ale to neplatí pro všechny uživatele a provozovatele Mastodon serverů. Rochko zmínil v rozhovoru pro blogový agregátor Flipboard, který se mimochodem v době psaní článku také chystá vstoupit do Fediverse, že mnoho Mastodon serverů již začalo doménu threads.net blokovat. To znamená, že pro komunitu Mastodonu a fediverse, je toto téma velmi kontroverzní. Nutno zmínit, že podobné kontroverze týkající se směřování různých produktů a služeb jsou v oblasti open source projektů běžné.

A co běžní uživatelé?

Věřím, že většina běžných uživatelů vstupem Threads do fediverse ovlivněna nebude. Nedá se očekávat, že dojde k masové migraci z  Threads na fediverse. V porovnání se sítí Mety je na Mastodonu a fediverse mnohem méně obsahu. Dále lze konstatovat, že běžní uživatelé nejsou tak citliví na otázky soukromí a sledování. Jak jinak by se dalo vysvětlit, že se třeba Čínský TikTok těší jeho ohromné popularitě.

Přesto to pravděpodobně bude zajímavé pro uživatele Mastodonu a dalších sítí postavených na ActivityPubu neboť toto propojení zvýší počet profilů, a tedy i obsahu, které mohou sledovat, a fediverse se tak stane ještě přístupnější pro běžné uživatele. I když jich patrně nebude mnoho. Mám totiž dojem, že ti, kteří chtěli využívat Mastodon a podobné sítě, už tak činí

Nakonec bych rád tuto úvahu uzavřel tématem, které jsem nakousnul na samém začátku textu - Threads přilákaly nejen běžné uživatele, ale také mnoho značek a influencerů. Tyto dvě skupiny mají pro běžné uživatele zásadní význam. V zásadě se dá říci, že tam kam půjdou značky a influenceři, tam je budou následovat běžní uživatelé. Kombinace Threads a Instagramu tak dává naprostý smysl.

To je pochopitelně špatnou zprávou pro síť X Elona Muska, protože svými kroky proti značkám a inzerentům postupně ztrácí velkou část uživatelů, kteří nejsou s bývalým Twitterem pevněspojeni. Obecně si myslím, že X se stalo velice neatraktivní platformou pro začínající tvůrce a občasné přispěvatele z řad běžných uživatelů a to zejména z toho důvodu, že získat jakékoli reakce je na něm nyní kvůli změnám algoritmu výrazně složitější než na Mastodonu nebo Threads.

Budoucnost micro bloggingu tedy vidím v Threads a je teď na Mastodonu a dalších na ActivityPubu běžících sítích aby plánovaného propojení, jakmile k němu dojde, využili co nejlépe.

Zdroj: Webové portály sítí ThreadsMastodon, rozhovor s Eugenem Rochko pro Flipboard, How Donald Trump and Elon Musk killed Twitter a další odkázané uvnitř článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám