Hlavní obsah

Kauza Bečva – role a lži úředníka Radka Pallóse z ČIŽP a později MŽP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Tománek

pohled na výustní kanál společnosti DEZA

V závěru ledna 2024 zahájilo Ministerstvo životního prostředí kárné řízení s úředníkem Radkem Pallósem, jehož jméno je spojeno s kauzou Bečva…

Článek

V závěru letošního ledna zahájilo Ministerstvo životního prostředí kárné řízení s úředníkem Radkem Pallósem, jehož jméno je spojeno s kauzou Bečva. Radek Pallós byl v době otravy ředitelem oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci. Za pár měsíců si jej pod svá křídla vzal ministr Richard Brabec a Pallós se stal ředitelem Odboru výkonu státní správy VIII – Olomouc. Jakou roli sehrál v případu otrávené řeky Bečvy? Dost informací je ve videu - https://www.youtube.com/watch?v=4PlLzWq6NOEDetailněji níže popíšu některé skutečnosti.

Foto: Jan Tománek

info

Dne 1.10.2020 proběhla tisková konference ministra Brabce a Radek Pallós mu sekundoval. Radek Pallós pod rouškou popisoval, jak zjistili, že příčinou otravy ryb byly kyanidy. Tuto verzi později zopakoval i u vsetínského soudu. Konkrétně řekl: …“my jsme si provedli rešerši toho, co, nebo těch havárií, které předtím šetřila ČIŽP a jejichž evidenci máme a vrátili jsme se drahně do historie až do roku 2006, kdy jsme si řekli, že to by mohl být náš favorit, kdy v roce 2006 došlo k havárii na Labi se stejnými účinky a se stejným… a dost podobným průběhem, takže v úterý ráno, respektive odpoledne jsme zpřesňovali všem laboratořím, které, nebo těm laboratořím, kterým jsme to zadávali, na jaké analýzy se mají zaměřit a zároveň jsme brali znovu vzorky vod, abychom vyloučili nebo abychom si ujasnili, jaký průběh má ta havárie po toku.Ve středu večer díky práci laboratoří jsme mohli říct, že je potvrzeno, jaká znečišťující látka to je, ačkoliv jsme ještě neznali míru znečištění - miligramy na litr“…

Tato slova nepotvrdila u soudu svou výpovědí pracovnice frenštátské laboratoře hasičů, která se nezmínila o nějakém doporučení či zadání pro laboratoř ze strany ČIŽP, a ani vedoucí provozu Povodí Moravy, která naopak uvedla, že se jí zdála nestandardní doba čekání na výsledky rozborů vzorků a o kyanidech se neoficiálně dozvěděla ve středu odpoledne.

Svá slova Radek Pallós do jisté míry zpochybnil i u vsetínského soudu, kde na dotaz obžalované strany týkající se chlorové otravy na Labi v roce 2016 odpověděl: …“dívejte, je docela možný, že rešerši, kterou jsme dělali jsme začli každej jinak. Nicméně výsledkem bylo, že na základě Draslovky jsme požádali o rozšíření toho spektra. Jestli jsme narazili předtím na Nymburk s chlórem nebo s čímkoliv jiným, to vám dneska neumím říct, protože to ani podle mě nemá žádnej význam“…

Měla či neměla rešerše význam? Aby toho nebylo málo, Radek Pallós u soudu sdělil ještě jednu zajímavou věc: …“s inspektorem Kotoučem jsme se domluvili na postupu koho bude informovat a co bude dál dělat“… a dále sdělil, že inspektor odebral vzorky ryb a vody. Množné číslo zkresluje skutečnost, neboť ČIŽP v den havárie odebrala pouze jediný vzorek! https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-v-den-havarie-jsme-z-becvy-odebrali-jeden-vzorek-priznal-inspektor-203149 Slova Radka Pallóse lze vyložit i tak, že inspektor Kotouč postupoval pod jeho režií…?

Radek Pallós v pořadu Reportéři ČT uvedl, že DEZU mohli vyloučit, neboť ve výustním kanále byly živé ryby. Zajímavé. Tyto ryby inspektoři zadokumentovali až v pondělí 21.9.2020. Asi by nebyl problém ryby do zmíněného kanálu umístit ještě před příchodem inspektorů. Co by tam jinak v době nízkého stavu vody v Bečvě pohledávaly a jak by se tam dostaly – o tom si čtenář může udělat obrázek z titulní fotografie. Ryby by musely překonat dva stupně. Proč?

Korunu všemu pak Radek Pallós nasadil v rozhovoru pro Ekolist společně s dalším pracovníkem ČIŽP Lukášem Kůsem – viz následující tvrzení:

Rybáři také zmiňují, že z řeky cítili chlór, který inspekce neřešila…

Pallós: Ano, rybáři říkají, že chlór hlásili všem. My jsme o chlóru slyšeli prvně až v pondělí z rádia a v pondělí jsme za tím účelem udělali vzorky. Víte, na místě bylo opravdu velké množství lidí z institucí, které se podílely na zásahu. Kdyby tam byl cítit chlór, dostane se to do zápisu z havárie hned ten den.

Kůs: My jsme to samozřejmě ověřovali. A ptali jsme se zpětně inspektorů, kteří se na místě v první dny havárie pohybovali, jestli skutečně cítili chlór a pak se podařilo vyjasnit, jak k té situaci došlo.

A je z toho poučení nejen pro inspekci, ale pro kohokoliv, kdo je zapojený, aby zaznamenali jakékoliv markanty a aby tuto informaci předali zasahujícím složkám, hasičům, inspekci. Aby taková potenciálně důležitá informace nezanikla.

Pardon, a k jaké situaci s chlórem tedy došlo?

Kůs: Pokud skutečně rybáři cítili chlór a nepopírám, že to tak mohlo být, tak se nacházeli na jiném místě, než naši inspektoři. Bohužel inspekci tuto informaci nesdělili.

Uvidíme, co ještě přinese v úvodu zmíněné kázeňské řízení a co se veřejnost dozví. Střípky událostí na Bečvě se ale postupně skládají a příběh začíná nabývat jiný obraz, než jaký byl dosud veřejnosti předkládán.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz