Hlavní obsah
Názory a úvahy

Otrávená Bečva – selhání vyšetřovatele, policie ČR, anebo divadlo pro veřejnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: X

Tweet tehdejšího ministra životního prostředí

Vyšetřovatel v případu otrávené řeky Bečvy odvedl mizernou práci. Je otázkou, zda to byl úmysl anebo se jednalo o neschopnost. Výsledkem je každopádně dosud nevyřešený a pravomocně neukončený případ.

Článek

Vyšetřování otrávené řeky Bečvy se ujala Policie ČR, která v pondělí 21.9.2020 zahájila úkony trestního řízení. Vyšetřovatelem byl Jiří Hovorka. Policie se mohla cítit být pod tlakem, protože vyšetřování v té době sledovala veřejnost, blížily se krajské volby a v podezření byla mimo jiné i chemička DEZA ze svěřenského fondu A. Babiše. Tehdy ještě Twitter (dnes X) byl často dějištěm nejrůznějších sdělení.

Podstatné bylo, že policie v rekordně krátké době, konkrétně 25.9.2020 zadala zpracování znaleckého posudku Ing. Klicperovi, který „získal“ půl roku času k dobru. Po celou dobu se vedly diskuze o informačním embargu, které vlastně nikdo nenařídil a odpovědné instituce se oháněly mlčenlivostí s odkazem na trestní řád. V tomto vynikal zejména tehdejší ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Když jsem se probral materiály, které se mi podařilo získat, zjistil jsem, že vyšetřovatel v podstatě přebral verzi Ing. Klicpery a došel k závěru, že v obviněné firmě docházelo k porušování předpisů, to doprovázela nejrůznější technologická nekázeň a důsledkem byla havárie. Ještě pikantnější byla skutečnost, že vyšetřovatel, který má shromažďovat a hodnotit důkazy v prospěch i v neprospěch podezřelého, zaujal jednostranný postoj a jako jeden z klíčových důkazů použil nejasný protokol hasičské laboratoře s nepřesnostmi. Připomenu, že hasičská laboratoř jako jediná a to pouze u třech vzorků stanovila šestimocný chrom v údajně nadlimitním množství. Tomu ale neodpovídaly jednotky – vše jsem podrobně popsal v předchozích dílech.

Foto: Jan Tománek

...

Vyšetřovatel vše shrnul do obsáhlé mnohastránkové HYPOTÉZY, kde popsal, jak ASI k havárii došlo. Tedy nikoliv nade vší pochybnost, ale pouhá hypotéza obsahující zejména tvrzení o porušování předpisů, ale bez konkrétních reálných jasných dat, která by s jistotou ukázala na jednoznačnou vinu společnosti Energoaqua. Pro mě bylo „šetření policie“ obrovským zklamáním. Vrcholem pak bylo vyšetřovatelovo „salto mortale“, kdy se z případu odvolal, aby záhy zjistil, že to není tak jednoduché (za pravděpodobnější považuji „přímluvu či domluvu“ nadřízených). https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vysetrovatel-otravy-becvy-sam-sebe-odvolal-podle-policie-neunesl-tlak-174272 Pokud by k tomu došlo, asi by policie byla za spolek kašparů a to v dané situaci nebylo zapotřebí. Policie „splnila“ svou roli a po cca roce a půl odevzdala spis státnímu zástupci, čímž splnila úkol, který jí svěřuje trestní řád. O státním zástupci si více povíme příště, protože i to je pikantní příběh.

Foto: Jan Tománek

Ham

Vyšetřování samotné bylo doprovázeno různými eskapádami. Za vyšetřující policisty se razantně postavili tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček a policejní prezident Jan Švejdar. Čas ukázal, že to nebylo nejlepší rozhodnutí, ale v této zemi se jakákoliv odpovědnost po vrcholných představitelích nepožaduje a spoléhá se na faktor času, který postupně zahladí stopy a vzpomínky.

Ke cti policii slouží, že uniformovaní policisté v přímém výkonu, kteří plnili svěřené úkoly a pohybovali se kolem řeky Bečvy v rámci výkonu své činnosti toto zaznamenali v úředních záznamech. Mimo jiné i zápach chlóru z řeky Bečvy a to ještě v nočních hodinách.

Samostatnou kapitolu by zabralo popisování komunikace vyšetřovatele na sociální síti Facebook. Něco naprosto neprofesionálního, ale v podstatě to jen dokresluje nízkou úroveň práce. Otázka, zda vyšetřování bylo mrzačeno úmyslně či z neznalosti a neschopnosti zůstává dosud nezodpovězena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz