Hlavní obsah
Názory a úvahy

Střelba na Filozofické fakultě UK – dekadentní poník a QR pieta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Tománek

...na filozofické fakultě se prochází poník Monty. Mnohým se jistě vybavil citát císaře Caliguly - „Když může být senátorem kdejaký římský hlupák, tak proč ne můj kůň?“

Článek

Tak jsme se v obsáhlém materiálu zde dozvěděli, že na filozofické fakultě se prochází poník Monty. Mnohým se jistě vybavil různě reprodukovaný citát císaře Caliguly - „Když může být senátorem kdejaký římský hlupák, tak proč ne můj kůň?“ Nelze vyloučit, že poník Monty má nakročeno možná do senátu akademického. Kroky fakulty pro praktického pozorovatele totiž opravdu zavánějí dekadencí na sto honů. Přiblížím některé.

1) Monolitní pískovec s QR kódem. Je prezentován jako pomník obětem řádění vraha Kozáka. Pro kolemjdoucí veřejnost je to na první pohled obyčejný větší kus kamene, prostě šutr. Co na tom, že podle vyjádření proděkana Martina Pehala „Cílem bylo vytvořit důstojný památník, který by byl dočasný. Samozřejmě počítáme s tím, že v průběhu času vznikne stálé pietní místo. Záměr je takový, aby bylo dílo otevřeno interpretaci. I od pozůstalých, s kterými to řešíme, jsou reakce velice různé, vidí v tom různé věci,“ řekl serveru Lidovky.cz Martin Pehal, proděkan filozofické fakulty. Více zde. Ano, důstojný památník bez jmen obětí. Opatřený pouze malinkým QR kódem. Pomník se tedy podle fakulty bude vyvíjet v čase. Pozůstalí jistě plesají radostí z kreativity vedení a neustálého připomínání obrovské tragédie. Anonymní QR kód jakoby směřoval k zapomenutí jmen obětí. V důsledku QR kreativity možná budou jednou nahrazeny QR kódem i sochy Matyáše Brauna zdobící hospitál Kuks.

2) Finanční sbírka a bezbřehý amatérismus vedení fakulty při nakládání s darovanými finančními prostředky. Vedení fakulty dodnes nebylo schopno rozdělit peníze, které v relativně krátké době poslali dárci na pomoc pozůstalým po obětech tragédie. Namísto profesionálního a rychlého přístupu jsou prostředky směrovány na transparentní účet Nadačního fondu UK, kde se mísí různé platby – např. 68 tis. Kč za vedení účetnictví ze dne 12. 8. 2024. Dárce tak neví, zda peníze, které byly primárně pro oběti a pozůstalé, byly směřovány tam, kde dárce zamýšlel. Vrcholem je aktualita ze dne 7. 7. 2024, kde se veřejnost dozvídá, že k uvedenému datu byla vyplacena teprve cca 1/3 finančních prostředků. (Celkem dárci přispěli kolem 90 mil. Kč!) To vše za nezájmu novinářů, hlídacích pejsků demokracie. Vrcholem přístupu vedení filozofické fakulty byly nechutné dotazy některým pozůstalým, kdy byla dokonce položena otázka „Víte, kde má Vaše dcera hrob?“. To je odvrácená strana akademické půdy.

3) Sebestředná PR prezentace vedení fakulty v periodiku Heroine. Je v naprostém protikladu s iracionálním přístupem vedení, které dostalo včas informaci, že existuje riziko, že do budovy na nám. Jana Palacha může vniknout nebezpečný muž ozbrojený střelnou zbraní. Vedení fakulty přesto pokračovalo bezstarostně v zasedání kolegia, aniž by podniklo jakýkoliv krok vedoucí k minimalizaci existujícího rizika. Veškeré další kroky od vedení fakulty od 21. 12. 2023 působí ve světle této skutečnosti až paralyzujícím dojmem. Neprofesionální komunikace, teatrální tanečky okolo pietního místa a až bizarní vysvětlování z června letošního – „Pietu považujeme za důležitou. Jsme velmi střídmí v komunikaci s médii, nicméně si uvědomujeme, jak je důležité zaznamenat některé momenty. Již nyní se připravujeme na roční výročí.“

I to je tvář filozofické fakulty. Tvář, která dosud zůstává veřejnosti skryta i díky nezájmu médií a novinářů. Co kdyby náhodou na povrch vyplavalo ještě něco víc zatuchlého a nevábně aromatického? I mlčení je terapie. Mlčení, vedoucí k zapomenutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz