Hlavní obsah
Názory a úvahy

Střelba na Filozofické fakultě UK – čas ministra Rakušana se naplnil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: archiv Prima TV

V demokratické zemi, kde demokratické mechanismy fungují a funguje také morálka, by ministr odstoupil. Ne ale v ČR, kde morálka je téměř cizí slovo a demokracie spíš synonymem pro absolutní volnost

Článek

Půlroční bianco šek pro instituce propadl a propadly i instituce, kterým podle strategického komunikačního buldozeru máme věřit. Jedním z těch, kteří se na instituce odvolávali, byl i ministr vnitra Vít Rakušan. Bezprostředně po tragédii tlumil emoce a ujišťoval, že se vše prověří, prošetří a veřejnost se dozví pravdu, jen nechejte institucím klid na práci.

Poté, co instituce představily výsledky své „práce“, přišel hlasitý šum, který vystřídal do té doby neuvěřitelné ticho. Šum dodnes sílí a instituce mlčí. Po posledním jednání Výboru pro bezpečnost se začaly k veřejnosti dostávat informace ze spisu a začaly se vršit pochybnosti o do té doby téměř bezchybné práci policie. Je nutné podotknout, že práci policie je dobré rozdělit na dobu „před a po“. Doba „před“ se stává stále více tou, kolem které vyvstávají nové a nové pochybnosti. Pochybnosti, které mělo rozptýlit šetření GIBS a na které se permanentně odvolával ministr vnitra Vít Rakušan.

Tento týden Seznam zprávy zveřejnily závěrečnou zprávu GIBS, která vyvolala ještě více otazníků. Nejenže neodpověděla na všechny otázky, ale vyvolala i pochybnosti o způsobu šetření GIBS. Její formulace pak vyvolává otázky o nestrannosti této instituce. Jestliže dosud měl Vít Rakušan GIBS jako eso v rukávu, po jeho vytažení vyšlo najevo, že eso je nejspíš „cinknuté“. Za těchto okolností se pozice ministra vnitra stává neudržitelnou, ministr je nedůvěryhodný a ač se snaží, co může a strhává pozornost na prevenci a opatření k zabránění podobné tragédie, otázky kolem střelby na FF UK a kolem postupu policie zůstávají a pochybnosti stále narůstají. Ministr se rozhodl hrát hru o čas, který bude potřebovat Vyšetřovací komise Parlamentu ČR ke své práci a to je v podstatě do konce roku. Jeho vyjádření pro Seznam zprávy lze označit jako plytké - „Nepřísluší mi hodnotit závěry GIBS, jde o nezávislý orgán, jehož smyslem je prověřovat práci mimo jiné policie, která pod ministra vnitra spadá. Se závěry jsem se seznámil. Nepřinesly podle mě věcně nic jiného než předchozí závěr interní inspekce policie,“ napsal nyní Seznam Zprávám. „Policie ale dál pracuje na tom, aby veřejnosti zodpověděla dotazy, které kolem zásahu padají, mimo jiné aby vyjasnila, jak to bylo s vámi zmíněnými kamerovými záznamy. To považuji za správné, je v zájmu nejen policie, ale celé společnosti, aby kolem zásahu nezůstaly jakékoliv otazníky,“ dodal Rakušan

Stejně jako vyjádření v rozhovoru pro Český rozhlas: „Já bych byl srab, kdybych se za policii nepostavil. Kdybych prostě neřekl, že udělala maximum možného. Kdybych jako ministr začal couvat a svádět vše na policii … až 200 lidí se začalo pohybovat středem Prahy a snažilo se najít potenciálně nebezpečného člověka. Ta akce byla rychlá, trvala 156 minut.“ Zřejmě bylo z operačně taktického hlediska nepřijatelné, aby tříčlenná hlídka zůstala v budově FF UK na nám. Jana Palacha, když tam zůstal i kriminalista v civilu a prováděl operativní šetření.

V demokratické zemi, kde demokratické mechanismy fungují a funguje také morálka, by ministr odstoupil. Ne ale v ČR, kde morálka je téměř cizí slovo a demokracie spíš synonymem pro absolutní volnost. Svým postojem ale Vít Rakušan „namočil“ do víru událostí i premiéra, neboť do jeho gesce patří jmenování a odvolání ředitele GIBS. Můžeme tak očekávat další obhajování neobhajitelného a možná pořízení dalšího komunikačního buldozeru, který by hrnul důvěru k institucím před dveře příbytků občanů této země.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz