Hlavní obsah
Názory a úvahy

Střelba na Filozofické fakultě UK – policejní tajemství jménem Agáta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Google

IMSI catcher

V zemi, kde fungují demokratické mechanismy a média, by se z čela institucí poroučely figury. Je možné, že Agáta se stane rozbuškou razantních změn anebo bude pohřbena a s ní zbytky důvěry v policii.

Článek

V těchto dnech uplyne 7 měsíců od tragické střelby na Filozofické fakultě UK. Půlroční „vyšetřování“ všech institucí za hlasitého mlčení médií nepřineslo uspokojivé odpovědi na všechny otázky. V zemi, kde fungují demokratické mechanismy a zejména média, by se už dávno z čela institucí poroučely figury. Česko je v tomto ohledu jiné, a ač se vládní garnitura téměř hystericky hlásí k západním hodnotám, činy tomu neodpovídají ani v nejmenším.

Po prvotních pochybnostech a dohadech okolo činnosti policejních hlídek před samotnou střelbou a kolem informačních toků přišla otázka jménem Agáta. Jedná se o speciální software, který umožňuje mimo jiné, přesnou lokalizaci polohy mobilních telefonů. V uniklé zprávě, kterou zveřejnily Seznam zprávy je i zmínka o Agátě. Konkrétně zde:

Foto: Jan Tománek

IOS

Agátu zmínil bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pořadu OVM dne 9. 6. 2024. O Agátě se mluvilo i na tiskové konferenci Policie ČR dne 9. 1. 2024. Pro laickou veřejnost je toto téma málo známé. A zřejmě toho využila policie, aby se dosud odvolávala na ohrožení plnění úkolů policie, pokud by se detailně informovalo o jejím tajemství.

Na internetu je k nalezení krátké video, shrnující „v kostce“ některé zásadní informace.

Zatím vše ukazuje na skutečnost, že Agáta zřejmě nasazena v Praze nebyla. Policie se k tomu nevyjadřuje, ačkoliv není nic jednoduššího, než odpovědět jednoslabičně ANO-NE bez dalšího komentáře. Situace je o to horší, že vyšlo najevo, že pachatelův mobilní telefon byl aktivní již od 14:04 hodin a po celou dobu byl pachatel v budově Filozofické fakulty na nám. Jana Palacha.

Nejedná se o žádné tajemství, kdo chce, najde informací o Agátě dost. Je spíše skandální, že v případě tragické střelby vzhledem k počtu obětí, zraněných a zraněných s doživotními následky se policie uchýlila k unfair jednání, kdy se rozhodla v podstatě vše vymlčet a odvolávat se donekonečna na ohrožení plnění úkolů policie. Mlčením policie vytváří atmosféru nedůvěry a podezření. Ke všemu vyšlo najevo, že o některých skutečnostech dokonce uváděla vyložené nepravdy či zkreslené a neúplné informace. Občan se spíš obává po těchto zkušenostech ohrožení vlastní bezpečnosti. O plnění úkolů policie si iluze rozhodně nedělá.

Podle kuloárních informací se policie chystá obětovat pražského policejního ředitele. Vzhledem k dosavadnímu chování a informování ze strany policie a s plynoucím časem se ukazuje, že to ani zdaleka nemusí stačit. Židle se kymácí i pod policejním prezidentem, který sice má nad sebou ochrannou ruku ministra vnitra, leč aby toho nebylo málo, na konci června zveřejnilo Nejvyšší státní zastupitelství zprávu o činnosti za rok 2023, kde je zdrcující kritice podrobena práce Služby kriminální policie a vyšetřování a dále tragická personální politika Policie ČR. Na misku hříchů současného policejního prezidenta tak bylo přiloženo další závaží. To největší ale je, že byl u všeho zásadního a nic zásadního se u policie nezměnilo. Mnozí ještě mají v živé paměti jeho nedůstojnou roli, kdy dělal stafáž tehdejšímu policejnímu prezidentovi Tuhému, který zpocený a třesoucím se hlasem informoval o „organizační změně“, která spočívala ve sloučení ÚOOZ a ÚOKFK, aby následně v těžkých porodních bolestech vznikla NCOZ, která je dnes terčem kritiky Nejvyššího státního zastupitelství. Policejní impotenci ilustruje i poslední vývoj kauzy Dozimetr. Ale zpět k Agátě. Je možné, že se stane rozbuškou razantních změn anebo bude v tichosti pohřbena a s ní zbytky důvěry v policii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz