Hlavní obsah
Aktuální dění

Kauza Bečva: rozpory a nejasnosti škodí hlavně Babišovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedie

Ilustrační foto - Soutok Rožnovské a Vsetínské Bečvy

Netvrdím, že vyšetřování jedné z nejhorších ekologických katastrof v historii České republiky ovlivňuje Andrej Babiš, nicméně závažné pochybnosti by měly být jasně vyvráceny. Jinak nastává prostor pro spekulace.

Článek

V září 2020 uhynulo v Bečvě na 40 tun ryb. Tuto tragédii nyní rozplétá Okresní soud ve Vsetíně, přičemž obviněnou je firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, která spravuje čističku odpadních vod v areálu bývalé Tesly. Existuje však velké množství nejasností. Například soudní znalec Jiří Klicpera uvedl, že do řeky muselo uniknout nejméně 37 kilogramů kyanidu. Takové množství této látky se přitom v Energoaqui nenalezlo a její zástupci tvrdí, že s takovým množstvím nepracují.

A jsou tu další podezřelé okolnosti. Jak je možné, že exministr životního prostředí a čelní představitel hnutí ANO Richard Brabec už krátce po havárii, kdy nemohl mít k dispozici důkazy, uvedl, že nitky se sbíhají k podezřelé firmě z Rožnova pod Radhoštěm. A stejně tak mluvil i nejvyšší anoista Andrej Babiš. Jak je to možné?

Skandální je rovněž vystupování státního zástupce při vsetínském soudu, který věnuje hlavní energii tomu, že vysvětluje, proč tuto katastrofu nemohla zavinit chemička DEZA, jež je součástí holdingu Agrofert patřícího do Babišových svěřenských fondů. Takže už si vyslechl od přítomných uštěpačné poznámky ve stylu, jestli si náhodou nespletl role, zda je opravdu státní zástupce nebo advokát firmy DEZA. Dokonce už se někteří lidé vyjádřili v tom duchu, že se nejedná o soudní proces, ale o parodii na soudní proces.

V každém případě současná situace nahrává nejrůznějším spekulacím. Proč byly vylity vzorky z otrávené Bečvy odebrané rybáři, kteří byli na místě první? Avšak klíčové pro posouzení je nezpochybnitelný fakt, že k otravě ryb došlo až tři a půl kilometrů daleko od výpusti Energoaqui, přičemž náhražka za otravnou látku se při opakovaném pokusu rozlila už po osmi stech metrech, takže logicky, v případě zavinění společností Energoaqua, by k otravě ryb muselo dojít daleko dříve. To Klicpera není schopen vysvětlit a jeho tvrzení, že ryby kličkovaly, se každý jiný odborník a nejen ten směje. Pan Klicpera by měl být minimálně odvolán jako soudní znalec z tohoto případu, někteří aktivisté na něj dokonce chtějí podat trestní oznámení.

Nelze se tedy divit tomu, že obhajoba žádá o předvolání jako svědků Richarda Brabce a Andreje Babiše, aby vysvětlili svá tvrzení. Kde pro ně vzali podklady?

Netvrdím, že za havárii stojí fabrika DEZA, proto samozřejmě nemám důkazy, ale mnoho lidí si to myslí, zvláště když k otravě ryb došlo asi půl kilometru od její výpusti. V prvním červencovém týdnu jsem byl ve Valašském Meziříčí a zaslechl tam dost hlasů, že vyšetřování je zmanipulované.

Já chci doufat, že pravda nakonec a vyjde najevo a soudy budou rozhodovat opravdu nezávisle. Nicméně v prezidentských volbách v obcích a městech podél Bečvy od Rožnova pod Radhoštěm po Hranice porazil Petr Pavel Andreje Babiše a někde dokonce výrazně. To také o něčem vypovídá.

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/kauza-becva_2302021505_mfk

https://www.forum24.cz/prilis-mnoho-stinu-v-kauze-otravy-ryb-v-becve-budou-k-soudu-predvolani-babis-a-brabec

https://denikreferendum.cz/clanek/35448-u-soudu-k-becve-mluvil-znalec-klicpera-hrozi-mu-trestni-oznameni

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz