Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha Ukrajina v plamenech: Rusové používali v roce 2014 ženy a děti jako živé štíty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Juan Antonio Segal, CC BY-SA 4.0 deed.en

Majdan v Kyjevě, ilustrační foto

Rusko již desítky let záměrně rozvrací Ukrajinu. Dokazují to autoři výborné knihy Ukrajina v plamenech. Přiblíženy jsou rovněž mafiánské praktiky po ruském putinovském vzoru exprezidenta Viktora Janukovyče.

Článek

Jedním z autorů skvělého díla přibližujícího desítky let trvající ruské vměšování na Ukrajině je vynikající ruský historik Jurij Felštinskij, který už dříve uvedl, že ruský prezident Vladimír Putin stojí za teroristickými útoky v ruských městech v září 1999, při kterých zahynulo na 307 lidí.

Foto: Euromedia Group, pro účely této recenze

Šokující informace přináší i tato kniha, jejímž spoluautorem je též ukrajinský historik Michail Stančev pojednávající o konfliktu na Ukrajině a příčinách jeho vzniku včetně přiblížení dávné ukrajinské historie. I když záleží, jak pro koho jsou informace v knize šokující, pro ty, kteří se zajímají o pravdu a nevěří ruské propagandě, určitě ne. Na straně 383 se píše. „Už tehdy Rusové použili taktiku krytí svých pozic živými štíty obyvatel Slavjansku, jak později přiznal i sám Girkin a jak s Putin otevřeně zmínil začátkem března na tiskové konferenci k anexi Krymu. „Ať se někdo z vojáků pokusí střílet na vlastní lidi, za kterými budeme stát. Ať se pokusí střílet na ženy a děti.“ Čili ruští teroristé už tenkrát v roce 2014 používali na Ukrajině civilisty jako živé štíty. V souvislosti s prokázanými brutálními ruskými válečnými zločiny na Ukrajině se tyto informace zdají být věrohodné.

Anketa

Jsou podle Vás pravdivé informace, že Rusové používali v roce 2014 civilisty jako živé štíty proti ukrajinské armádě?
Ano
33,7 %
Ne
62,5 %
Nevím
3,8 %
Celkem hlasovalo 312 čtenářů.

Rovněž v Donbasu a jinde na východě Ukrajiny bojovaly už tenkrát proti ukrajinským silám elitní jednotky pravidelné ruské armády, které vtrhly jako agresoři do sousední země a umožnily vítězství separatistů. Ti samotní by jinak proti početnější ukrajinské armádě neměli nejmenší šanci.

V knize jsou rovněž uvedeny mafiánské praktiky prezidenta Janukovyče a jeho zločineckého okolí. Jsou zcela totožné s gangsterskými metodami Putina a jeho bandy. Princip je takový, Janukovyčovi či Putinovi gangsteři si vyhlédnou zdravou prosperující firmu a navrhnou jejímu majiteli nevýhodný prodej části nebo celé společnosti. Když dotyčný odmítne, nastoupí na něj policie, prokuratura a soudy s vymyšleným obviněním z podvodů či daňových úniků. Janukovyčem a jeho spřízněnými zločinci takto bylo nepřátelsky napadeno na 7 tisíc ukrajinských firem s cílem získat 1,5 miliardy dolarů na prezidentskou kampaň v roce 2015.

Zajímavé je rovněž prohlášení tzv. banderovců z roku 1948. Ti v něm uvádějí, že bojují proti všem nepřátelům svobodné Ukrajiny, jak proti bolševikům, tak předtím proti nacistům. Tvrdí, že nemají v nenávisti žádný okolní národ, pouze bojují za svobodu své vlasti. Brojí proti vykořisťování v silně levicovém duchu, komunisté jsou podle nich nejhoršími vykořisťovateli v SSSR a dopouští se genocidy neruských národů.

Je dobře, že autoři přistupují k faktům ve stylu padni, komu padni. Kritizují rovněž lidi z druhého tábora, kteří vidí budoucnost Ukrajiny v evropských strukturách, a nikoliv v Putinově otroctví. Julie Tymošenková není nevinnou světici, ale ráznou byznysmenkou s pořádně ostrými lokty, i když ve srovnání s Janukovyčem a jeho zločineckými metodami může působit jako Johanka z Arku. Kritice neušli ani exprezidenti Viktor Juščenko a Petr Porošenko. Prezidentské volby v roce 2010 byly relativně svobodné a za Janukovyčovo vítězství nemohou ani Rusko ani Západ, ale neschopnost opozice se domluvit. Rovněž masivní korupce v zemi, i když je pořád menší než v Rusku, není důsledkem nějaké zákeřné činnosti Kremlu, ale neschopností Ukrajiny ji řešit, bez ohledu na to, že všichni její prezidenti slibovali, jak s ní zatočí.

Přesto všechno je hlavním viníkem neblahé situace na Ukrajině Putin, který se odmítá smířit s rozpadem Sovětského svazu, neuznává nezávislost Ukrajiny a škodí jí jak může. Rusko si pod jeho vedením nevede v životní úrovni nijak dobře a on nehodlá dopustit, aby na tom Ukrajina byla lépe.

Tuto vynikajíc knihu, která vyvrací nesmysly a lži šířené ruskou propagandou, je dobré si přečíst, aby člověk získal představu o tom, co se ve skutečnosti na Ukrajině děje. Obsahově nejde dílu nic vytknout, snad jen drobné technické záležitosti, jako vypadnutí písmenek, ale to jsou opravdu jen detaily.

Ukrajina v plamenech

Jurij Felštinskij, Michail Stančev, Tomáš Lemešani,

nakladatelství Euromedia Group

Praha 2024

Hodnocení: 95%

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz