Hlavní obsah
Jídlo a pití

Máme daleko lepší potraviny než za komunistů

Foto: Realeklas, licence https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Ilustrační foto

A tak je třeba je kupovat, nestačí jen nadávat na mizerné jídlo a pak jít a koupit si ty nejlacinější šunty. Za kvalitu se platí, ale i ta bývá v mnoha případech levnější než za socíku neblahé paměti.

Článek

Vezmeme si takovou vepřovou šunku. Ta v roce 1989 stála v éře socialismu zhruba 100 korun za kilogram. Nyní v jedné farmářské prodejně v Českých Budějovicích se dá pořídit špičková šunka, o které jsme si dříve mohli nechat jenom zdát, za 369 korun za kilogram. Čili z hlediska poměrů cen a mezd, průměrný plat činil 3106 korun v roce 1989, nyní cca 41 000 korun, vychází opravdu kvalitní šunka daleko levněji v současnosti. Kdyby to bylo stejné jako za socialismu, stál by kilogram vepřové šunky asi 1300 korun!

I potravinářský odborník Martin Franc uvedl v článku na iDNES.cz . „Celkově bych řekl, že si dnes můžeme koupit kvalitnější výrobky, ale některé nejlevnější produkty, co se prodávají dnes, by se za socialismu vůbec nedostaly na trh.“ S ním však polemizuje profesorka Jana Hajšlová na webu lidovky.cz.„Když se za socialismu zjistilo, že některý výrobek obsahuje nějakou škodlivinu, tak se to řešilo většinou tajně a veřejnost se o problému kolikrát ani nedověděla. Třicet let zpátky neměla veřejnost takový přehled, momentálně je mnohem lepší informovanost.“ Její slova potvrzuje i článek na webu nespechej.cz. „Věc, na které se shodnou všichni odborníci, však souvisí s bezpečností potravin. Kontrola bezpečnosti potravin je dnes na nesrovnatelně vyšší úrovni než v osmdesátých letech. V té době byly bezpečnostní standardy mnohem volnější, především byly ale kontroly obcházeny, a i ve chvíli, kdy byl problém objeven, se o něm veřejnost nedozvěděla. Často také docházelo k tomu, že se například v masných výrobcích objevovaly takzvané polychronované bifenyly (správně zřejmě mělo být polychlorované, poznámka autora), které byly obsaženy v nátěrech používaných ve vepřínech nebo drůbežárnách.“

V každém případě je pravdou, že nyní se dají v obchodech koupit daleko lepší potraviny než za komunistů. Já jsem v minulém roce přivezl z dovolené na Valašsku špičkové klobásy a sýry tamní farmářské produkce. Pamatuji si, když jsem v osmdesátých letech přinesl do práce domácí klobásy, tak se kolegové jen olizovali. Takové v obchodech dříve nebývaly, po celé zemi byly v obchodech potraviny stejně nízké kvality podle norem, které se navíc často příliš nedodržovaly. V současnosti se špičkové produkty koupit dají.

Ano, nyní jsou potraviny otázkou výběru, který je daleko větší než byl v komunistické éře. Samozřejmě i v současnosti se dají najít ty méně kvalitní, ale nikdo nikoho nenutí, aby je kupoval. Myslet si, že za sedmdesát korun za kilo koupím kvalitní špekáčky, může jen zcela neinformovaný člověk. Bohužel, mnozí lidé se řídí akorát cenou a nic jiného je nezajímá. Jistý supermarket dokonce přestal prodávat dobré buřty jen proto, že lidé o ně neměli zájem a brali si levnější „bezmasou“ variantu. Pak ať si nestěžují.

Já mám rád dobré jídlo a vím, že také něco stojí. Potraviny horší kvality si jednoduše nekoupím. Pokud to někdo dělá, je to jeho problém a může si za něj sám. Takže dobrá rada nakonec, špatné potraviny jednoduše nekupujte.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz