Hlavní obsah
Názory a úvahy

O euru ať rozhodnou odborníci, referenda bývají likvidační

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gerda Arendt, licence https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Euro skulptura před Operou ve Frankfurtu nad Mohanem

Jednoduše proto, že se jedná o odbornou záležitost, které většina lidí pořádně nerozumí. Z minulosti známe odstrašující lidové hlasování, v němž Rakušané zařízli jadernou elektrárnu Zwentendorf, do které předtím nalili obrovské peníze.

Článek

Přiznám se, že nevím, jestli bychom měli přijmout místo naší české měny koruny evropské euro. Nejsem ekonom, nerozumím tomu a považuji referendum o této otázce za zbytečné a nebezpečné. Vím, že někteří ekonomové jsou pro, jiní proti, tak ať se rozhodnou. Euro má své přednosti i zápory. Naše ekonomika je silně proexportní a do zemí Evropské unie směřuje na 80 % českého vývozu. Mezi nimi mají velký podíl členové eurozóny. Čili euro by usnadnilo náš export. Na druhé straně členskými státy eurozóny jsou i ty méně odpovědné, což by nás mohlo v případě přijetí eura silně poškodit. Je tedy třeba pečlivě zvážit všechna pro a proti.

To, že exprezident Václav Klaus je proti přijetí eura, nepřekvapuje. V tom je konzistentní. To, že žádá referendum už ano, protože dříve byl obecně proti lidovým hlasováním, například v případě chystaného vstupu České republiky do evropské rozpočtové unie, považoval je za alibismus a žádal, ať se vlády za něj neschovávají a rozhodují samy. To je dobrá myšlenka. Politici se nesmí bát odpovědnosti a musí se umět vyjadřovat jasně.

Většina lidí včetně mne není kvalifikována k tomu, aby rozhodovala o odborných otázkách v oborech, kterým nerozumí. A přijetí eura k nim patří. Já si vážím slušných a pracovitých lidí všech profesí, dělníků, pekařů, kadeřnic, prodavačů, skladníků, zedníků atd. Společnost je potřebuje. Nejsem však přesvědčen o tom, že výuční list například v oboru malíř pokojů je tím správným předpokladem pro orientaci ve finanční problematice, do níž případné zavedení eura spadá.

Referenda mohou mít i tragické následky a způsobit značné škody. Před desítkami let se u našich jižních sousedů konalo všelidové hlasování o tom, jestli bude zprovozněna již dokončena rakouská jaderná elektrárna Zwentendorf. O jejím spuštění rozhodovali Rakušané na popud tehdejšího kancléře Bruno Kreiskeho v obecném referendu a zvítězili v něm odpůrci jaderné energetiky. Sice těsně, ale zvítězili. V tehdejších cenách stála v přepočtu asi 25 miliard korun. To už dávno neplatí. V současné době podle webu energiebezemisi.cz činí cena pouhého jednoho jaderného reaktoru cca 160 miliard korun! Byla by proto katastrofa, kdyby u nás dostavbu Temelína či Dukovan zarazilo lidové referendum. Lidé totiž často v mnoha případech nehlasují podle odborných závěrů, ale podle sympatií či antipatií. Rakušané tenkrát rozhodovali spíš o budoucnosti kancléře Kreiskeho, který spojil kladný výsledek referenda se svým setrváním ve funkci, a nikoliv o výhodnosti tohoto projektu.

Češi nejsou lepší než Rakušané a také se dají zmanipulovat populistickými výkřiky, které zastiňují pravdu. Proto je lepší referenda nepořádat.

Zdroje:

https://energiebezemisi.cz/novinky-v-oboru/cez-tendr-jedu-smr/

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/klaus-je-proti-prijeti-eura-zada-k-nemu-celospolecenskou-dis/r~a76522d4aaf211ee93abac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz