Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rusku vládne organizovaný zločin, v USA je mafie stíhána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Ziegler

Ilustrační foto

Zločinci jsou v každém státě, neexistuje na světě země, která by proti nim byla imunní. O tom žádná. Jenomže normální země s mafiány bojují, kdežto v putinovském Rusku mafie vládne a terorizuje slušné lidi.

Článek

Jak se říká, každý stát má svoji mafii, akorát v Rusku má mafie svůj stát. To je výstižné a pravdivé. Zločinci jsou všude, o tom není třeba pochybovat. K symbolům zločinnosti v  USA patřil bezpochyby proslulý mafián a šéf gangsterských band v Chicagu Al Capone. Ten má na svědomí spoustu vražd, nejznámější z nich je masakr na svatého Valentýna, při kterém nechal zavraždit sedm členů konkurenčního gangu. Paradoxem je, že tyto nejhorší zločiny mu nebyly nikdy dokázány. FBI však po něm neúprosně šla. Nejdříve byl obviněn z nelegálního držení zbraně, později byl v roce 1931 odsouzen k jedenácti letům vězení za daňové úniky. Velkou část trestu strávil v proslulé věznici Alcatraz u San Francisca. To byl začátek jeho konce, z něhož se už nikdy nevzpamatoval. Po předčasném propuštění z vězení v roce 1939 kvůli onemocnění syfilidou, to už byl zlomený muž. Takže ano, ani Spojené státy nejsou chráněny před zločinností, ale zločinci jsou v této zemi pronásledováni a odsuzování. Mafie vybírá výpalné a škodí, avšak policie a FBI po ní jdou.

V Rusku je to jiné, v něm mafie splývá s policii a terorizuje řádné občany. Kdysi jsem pořídil rozhovor s ruským podnikatelem žijícím v České republice Gregory Bubnovem a ten mimo jiné uvedl, že v Rusku důstojníci policie a tajných služeb, soudci a prokurátoři vybírají od podnikatelů výpalné, tzv. kryšu a za to jim slibují ochranu. Rusko je podle něj jedna velká zločinecká mafie řízená Putinem a jeho bandou. Garry Kasparov ve své knize Zima přichází uvádí, že zatímco v normálních zemích se soudci radí o rozsudcích nad obviněnými, v Rusku volají k těm „správným“ lidem pro pokyny, na jak dlouho mají obviněné poslat do basy. Čili, v kremelské říši neexistují nezávislé soudy.

Klasickým příkladem (ne)fungování ruské justice je kauza SergejeMagnitského, kterou skvěle popsal ve své knize Rudý zákon Bill Browder. Právník Magnitskij zemřel v sedmatřiceti letech v roce 2009 po téměř roční vazbě. Předtím podal trestní oznámení na policisty a další papaláše, proti kterým shromáždil důkazy z miliardových machinací s podvodů na úkor investičního fondu Hermitage Capital, který zastupoval, a peněz ruských daňových poplatníků. Později se však sám ocitl za mřížemi s obviněním z údajných daňových úniků, které bylo s největší pravděpodobností vykonstruované a skončil ve vyšetřovací vazbě. V ní také umřel zřejmě ubit surovými dozorci. Pravdou je, že mučení a násilí na vězních jsou v ruských kriminálech naprosto běžné.

Zločinecké gangy a mafiánské praktiky jsou součástí života a nikdy se je nepovede úplně odstranit. Civilizované země, jako USA, Česká republika a další však s nimi bojují a je možné se v nich obrátit na policii, aby zakročila. V barbarském Rusku, jak potvrzují samotní Rusové, jste proti takovým mafiánským praktikám bez šance. Tamní zločinecké gangy řízené Putinem a jeho blízkými Rusku vládnou a neexistuje proti nim obrana. To potvrzují i závěry španělské prokuratury, podle nichž státní správa a organizovaný zločin v putinovském Rusku jedno jsou. Mafie dokonce ovládá i ruské polostátní firmy.

Prameny:

Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimíra Putina, Garry Kasparov, nakladatelství Jota, Brno 2022

Rudý zákon, Bill Browder, nakladatelství BizBooks, Praha 2015

Dějiny USA, George B. Tindall, David E. Shi, nakladatelství Lidové Noviny, Praha 1994

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz