Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ruský sport je jedna velká špína: kriminálníci, doping a podvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Steffen Prößdorf, licence Creative Commons, CC BY SA 4.0 DEED

Ilustrační foto

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

Článek

Sport v Putinově říši čelí dalším skandálům. V Rusku s velkou slávou uvítali amerického hokejistu Alexe Galchenyuka se zkušenostmi z NHL, který od začátku sezony hraje v KHL za SKA Sankt Petěrburg. Píše o tom web cnn.iprima.cz. Měla to být bomba, Američan je raději v Rusku než doma ve Státech! Jenomže, později se ukázalo, že dotyčný zavinil bouračku a z místa nehody ujel. Při zatýkání se porval s policisty a rasisticky jim nadával. Vyfasoval měsíc vězení, do kterého nenastoupil a utekl do Ruska. Jeho klub Arizona s ním kvůli jeho selhání rozvázal smlouvu. Takže uprchlý delikvent, kterých v Rusku není mezi sportovci zrovna málo.

K dalším patří brazilský fotbalista Marcinho hrající za druholigový moskevský klub Rodina. Ten ve své vlasti rovněž způsobil dopravní nehodu, na jejíž následky v nemocnici zemřel manželský pár a soud mu za to udělil 3,5 roku podmíněně. Daleko nejhorší byl však případ Nizozemce Quincyho Promese. který hrál fotbal za Spartak Moskva. Ten byl už dříve obviněn z domácího násilí na své manželce, do Ruska pak uprchl před vězením, do kterého měl jít za to, že s nožem v ruce zaútočil na svého bratrance. Tohle mu ještě v Rusku tolerovali, ale další obvinění za pokus o pašování 1300 kg kokainu už ne. To přece jenom bylo moc i na Rusy.

Do toho zapadá i zpráva, že podle webu aktualne.cz, bývalý dlouholetý prezident Mezinárodní biatlonové unie IBU Anders Besseberg dostal kvůli korupci od norského soudu trest vězení ve výší tří let a jednoho měsíce. Provinil se tím, že bral peníze od Rusů za to, že pomáhal krýt doping jejich biatlonistů. Podle vyšetřovatelů se osmasedmdesátiletý norský funkcionář nechal mezi lety 2009 a 2018 uplácet mimo jiné drahými hodinkami, zahraničními loveckými výpravami, prostitutkami či možností jezdit zdarma luxusním vozem.

Když k tomu připočteme předchozí kolosální ruské průšvihy se státem řízeným dopingem, do něhož byly zapojeny tisíce sportovců. tak mne napadá proslulý citát z Shakespearova Hamleta „je něco shnilého ve státě dánském.“ I když tedy v tomto případě ve státě ruském a tam to není jen něco, to je hodně. Rusko je toho shnilého opravdu hodně, sport nevyjímaje. Po bezdůvodné ruské agresi proti Ukrajině, ruští sportovci nesmí startovat v mezinárodních zápoleních a do Ruska se špičkoví sportovci zrovna nehrnou. Nahrazují je ti daleko horší, kteří často mají problémy se zákonem a ruské sportovní soutěže tak ztrácejí kvalitu.

Všechny tyto problémy ruského sportu spojují společné motivy, absence morálky, pohrdání pravidly, podvody, korupce a státem řízený doping. Touha vyhrávat za každou cenu pak vede i k angažování uprchlíků před zákony a uplácení sportovních bossů. Jsou to další důkazy toho, že Rusové nevědí, co je fairplay a jejich touha po úspěchu se nezastaví před ničím.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz