Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skandální útok na nezávislost justice, slovenský premiér zastrašuje soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marc Ryckaert ( MJJR ), licence Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0 DEED

Ilustrační foto

To by bylo řevu, kdyby to udělal český premiér Petr Fiala. Jeho kolega Robert Fico však bez důkazů obvinil dva trestní soudce slovenského nejvyššího soudu z manipulací v citlivých kauzách a chce jejich odchod.

Článek

Hrozí Slovensku nová totalita? Jak uvedl web ceskenoviny.cz, Fico se ostře obul do soudců slovenského nejvyššího soudu Juraje Klimenta a Petera Štifta a chce, aby skončili. Prý se měli podílet na manipulacích v některých dřívějších kauzách, kdy byli souzeni lidé blízcí nynější vládní straně Smer–SD. To jsou ovšem pouze nepodložená obvinění ze strany slovenského premiéra. Je to neskutečná nehoráznost, jestliže Fico útočí na soudce kvůli jejich rozhodování. Šéf nejvyššího soudu Ján Šikuta už také označil takové vyhrožování soudcům za nepřípustné a nebezpečné.

Je opravdu šílené takovým způsobem zpochybňovat jeden z pilířů demokracie, kterým jsou nezávislé soudy. Fico je nebezpečný člověk, který ztratil veškeré zábrany a dává najevo, že chce mít Slovensko totálně pod kontrolou. Jeho tvrzení, že dotyční soudci byli členy jakési organizované skupiny složené z  policistů, prokurátorů a soudců existuje pouze v jeho fantazii, nebo se řídí příslovím podle sebe soudím tebe. Pravdou je, že za předchozí Ficovy vlády se na Slovensku dařilo organizovanému zločinu, který má podíl i na vraždách novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Fico zdůvodnil svoje nařčení tím, že prý Ústavní soud některá rozhodnutí obou soudců zrušil a vytknul jim nesprávný postup. Na tom ovšem není nic zločinného. Říká se, že když se sejdou dva právníci, jsou z toho tři právní názory. I v České republice se už mnohokrát stalo, že Ústavní soud zrušil předchozí verdikt Nejvyššího soudu. To není neobvyklé a nikoho soudného by nenapadlo vymýšlet kolem toho nesmyslné konstrukce. Stává se, že jeden soud považuje zabití za vraždu, ale jiný za nutnou a přiměřenou sebeobranu. To je normální.

Normální však není útočit pouze na základě spekulací na rozhodování soudců a tím pádem na nezávislost justice. To, co předvádí Fico, je hrozbou pro demokracii, jestliže politik nepřijatelným způsobem zastrašuje soudní moc. Je ovšem možné, že o to právě jde. O zastrašenou justici, která by měla rozhodovat na základě příkazů mocných. V normální zemi by se takový předseda vlády musel poroučet. Zdá se, že na Slovensku bude ještě horko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz