Hlavní obsah
Aktuální dění

Terorismus v Rusku, nejmenuje se islámský stát ve skutečnosti FSB?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vyacheslav Argenberg / Wikimedia Commons / CC By- SA 4.0 deed.en

Ilustrační foto

Tyto úvahy také silně rezonují v diskusích pod články o masakru nedaleko Moskvy s více než stovkou mrtvých. Teroristické útoky se musí odsoudit v každém případě. Je ale třeba se ptát Cui bono a Rusům se nedá věřit ani nos mezi očima.

Článek

To, co se stalo v Krasnogorsku, je velká tragédie. Ozbrojenci tam zaútočili na koncertní síň a zavraždili přes sto nevinných lidí. Takový barbarský čin je neomluvitelný. Je však nutné se zamyslet nad tím, kdo z toho může mít prospěch. Oficiálně se k činu přihlásil islámský stát. Jenomže už dříve využilo Rusko bombové útoky na obytné domy v roce 1999, při kterých zahynulo 307 lidí, k zahájení druhé čečenské války. Oficiálně je měli mít na svědomí islamističtí radikálové, ale mnoho lidí se domnívá, že je spáchala ruská tajná služba FSB. To samozřejmě nelze spolehlivě dokázat, avšak tuto možnost připouští mimo jiných i Garry Kasparov ve vynikající knize Zima přichází.

Už ani nepřekvapuje, že FSB přišla s ukrajinskou stopou. Ta je ovšem nesmyslná. Kyjev už také podle CNN Prima NEWS rázně popřel svoji účast na tomto hrozném činu a naznačil, že by za ním mohlo stát samotné Rusko. Mluvčí ukrajinské rozvědky uvedl, že to může být dílo ruských speciálních služeb. Je velmi nepravděpodobné, že by za tímto zločinem stála Ukrajina. Co by z toho měla? Logicky nic. Ona nyní usiluje o zesílení mezinárodní pomoci z důvodu ruské agrese a teroristický útok je to poslední, co nyní potřebuje. Není v jejím nejvlastnějším zájmu na sebe takto upozorňovat. A pokud by se zdržení Tádžikové přiznali, že je vyslala Ukrajina, tak při metodách ruské FSB, která běžně mučí zadržované, jak je doloženo na webu irozhlas.cz, bychom takové přiznání neměli brát vůbec vážně. Pobavilo mne též údajné ukrajinské auto uprostřed Ruska. Že by Ukrajinci byli tak hloupí a poslali tam vůz s ukrajinskou registrační značkou? To je rovněž stejné, jako kdyby Gabčík s Kubišem vyjeli v Praze v roce 1942 zabít Heydricha v autě s britskou SPZ.

Jak uvedl na webu seznamzpravy.cz analytik Vladimír Votápek, Rusko tohoto teroristického útoku jistě využije k utažení šroubů. Tak to zcela určitě ano. Mnoho diskutujících pod články na webech připouští možnost, že za tímto činem mohli být sami Rusové. To jsou samozřejmě spekulace, ale chápu jejich původ. Kreml lže od rána do večera, vymýšlí si nesmysly. A proto se nedá brát vážně. Pak se nelze divit tomu, že i kdy měl náhodou pravdu, tak mu ji nikdo neuvěří. Moskva také opakovaně a trvale dokazuje, že jí na lidských životech nezáleží. Třeba v případech, kdy opakovaně posílá vojáky na jistou smrt do při útocích útoku proti dobře opevněným ukrajinským pozicím. Rusku se tento teroristický útok může hodit z mnoha důvodů. Islamističtí radikálové, jako ti z Hamásu, také udržuji s Kremlem čilé kontakty.

Nezapomínejme také na to, že ruští vojáci zavraždili při agresi na Ukrajině již tisíce civilistů včetně žen a dětí a mnoho z nich úmyslně.

Zdroje:

Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimíra Putina, Garry Kasparov, Nakladatelství Jota, Brno 2022

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz