Hlavní obsah
Aktuální dění

Zadržení Gerasimenka, Česko by mělo ignorovat zfalšované ruské zatykače

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vyacheslav Argenberg / Wikimedia Commons / CC By- SA 4.0 deed.en

Ilustrační foto

Je hodně špatné, že cizinecká policie zadržela v Praze Rusa Jevgenije Gerasimenka na základě mezinárodního ruského zatýkacího rozkazu. Ty ovšem bývají zneužívány k perzekuci opozičníků a nepohodlných lidí.

Článek

Rus Jevgenij Gerasimenko odešel podle vlastních slov z Ruska z politických důvodů kvůli nesouhlasu s agresí proti Ukrajině a účasti na opozičních demonstracích. Cizinecká policie jej zatkla v neděli 7. ledna při přestupování v Praze na letišti Václava Havla. Letěl totiž z lotyšského hlavního města Rigy do Paříže, kde hodlal požádat o politický azyl. Nyní je v českém vězení a soud by měl rozhodnout o jeho případném vydání. To je špatně, měl by být okamžitě propuštěn na svobodu.

Anketa

Měla by Česká republika ignorovat ruské mezinárodní zatykače?
Ano
89,2 %
Ne
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1029 čtenářů.

Je pravdou, že Ruská federace na něj vydala mezinárodní zatykač kvůli údajným vážným ekonomickým deliktům. Podle webu Aktualne.cz lidé z Gerasimenkova okolí však namítli, že Rusko jej chce dostat zpátky kvůli jeho opozičním aktivitám a důvody uvedené v zatykači jsou jednoduše vylhané.

Stejného názoru jsou i Svobodní Rusové, kteří v prohlášení k této kauze mimo jiné uvedli: „Je všeobecně známou skutečností, že Moskva zneužívá institutu zatýkacích rozkazů k perzekuci názorových oponentů. Řečeno zcela otevřeně, ruské mezinárodní zatykače bývají v mnoha případech zfalšované, aby Rusko dostalo zpátky odpůrce putinovského režimu a mohlo je soudit za vykonstruované činy. To je běžná taktika Kremlu.“

Přesně tak, z minulosti jsou známy doložené případy zneužití ruských mezinárodních zatykačů. Už dříve informoval web Lidovky.cz o vydání ruského zatýkacího rozkazu na Michaila Chodorkovského kvůli údajnému podílu na dvou vraždách. Ostatní země tento okatý výmysl samozřejmě nevzaly vážně. V mnoha případech už byly ruské mezinárodní zatykače staženy z databáze Interpolu právě kvůli důvodným podezření z jejich zneužití. Lidé jsou obvinění z ekonomických deliktů, které nespáchali, ve skutečnosti však vadí jejich opoziční aktivity. To jsou velmi časté ruské praktiky.

V záležitostí Gerasimenka dalo Lotyšsko jasně najevo, že jej zatykač vydaný Ruskou federací nezajímá, nevzalo ho v potaz a umožnilo dotyčnému vycestovat ze země. Stejně tak se měla zachovat i Česká republika, která pro Gerasimenka byla pouhou tranzitní zemí, a nechat rozhodnutí o politickém azylu na Francouzích.

Česko nemůže vydat Gerasimenka do Ruska z více důvodů. Především kvůli tomu, že v Rusku neexistuje nezávislá justice a dotyčnému v něm nelze zaručit spravedlivý proces. Je také zřejmě, že by mohl být ve své vlasti pronásledován z politických důvodů. To jsou velmi pádné a nezpochybnitelné důvody proti extradici. Obecně platí, že naše země nesmí vydat nikoho do zemí, kde není jistota spravedlivého soudu a Rusko k nim bezpochyby patří. Dále, jak dokazuje článek na webu irozhlas.cz, v ruských věznicích je běžné mučení obviněných a odsouzených.

Může se však stát, že ruský mezinárodní zatykač bude obsahovat pravdivé údaje? Jistě, i notoričtí lháři občas mluví pravdu. Já bych to přirovnal k povídce o ovčákovi, který si dělal legraci ze svého okolí, když jen tak zakřičel: „pomoc vlci.“ Pak se smál, když mu lidé přiběhli na pomoc. Několikrát to zopakoval. Jednou však vlci skutečně přepadli jeho stádo. Volání o pomoc však už nikdo nevyslyšel, zase to bude jenom legrace, a vlčí smečka mu sežrala jeho ovce. A tak nějak je to i s ruskými mezinárodními zatykači.

Jevgenije Gerasimenka by měly české úřady propustit i z jednoho praktického důvodu. Jeho věznění zbytečně zatěžuje české daňové poplatníky.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz