Hlavní obsah
Aktuální dění

Zešílel snad Putin? Chrání teroristy a Gazu přirovnal k Leningradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Ziegler

Ilustrační foto

Ruský diktátor nehorázně urazil Židy i obyvatele svého rodného města, které se tenkrát jmenovalo Leningrad. Jeho srovnání je opravdu těžké chucpe a ignoruje fakta. Nerozlišuje mezi viníky a oběťmi.

Článek

Vladimír Putin prohlásil, že obyvatelé Pásma Gazy by se mohli ocitnout v blokádě podobné té, kterou si prošli obyvatelé Leningradu v době druhé světové války.

Osud tohoto města za časů německého obklíčení v letech 1941 - 1944 byl opravdu hrozný. Otřesně svědectví vydává deník jedenáctileté Táni Savičevové. Píše o tom, jak hlady umírala její rodina. Nejdříve sestra Žeňa, která zemřela v práci u soustruhu v muniční továrně. Poté přišla o babičku, bratra, dva strýce a matku. Opuštěnou hladovou Táňu se podařilo evakuovat do bezpečnějších oblastí daleko za frontou. Přesto však po dvou letech přes veškerou možnou péči malá Táňa umírá na tuberkulózu a celkově podlomené zdraví.

To jsou hrozné události, které obyvatelé druhého největšího města SSSR zažívali za II. světové války, kdy hlady umíraly i malé děti. V tomto případě trpěli neviní lidé. Nevím nic o tom, že by obyvatelé Leningradu vtrhli na německé území a vraždili tam civilisty včetně žen a dětí. Nemám rád komunisty, jsou to zločinci, ale v tomto případě byl SSSR napadenou zemí a právo bylo na jeho straně. Byli to naopak němečtí nacisté, kteří chtěli Leningraďany po dobytí města na Něvě vyvraždit.

Jenomže v současnosti to byli islamističtí teroristé z Hamásu, kteří z pásma Gazy zaútočili na území Izraele, kde brutálně masakrovali ženy a děti. Zahynulo při tom na 1300 lidí. Jejich obětí se stala i devadesátiletá Gina Semiatichová. Ta přežila holocaust a doufala, že podobné hrůzy už nezažije. Bohužel, zrůdy z Hamásu ji vytáhly z krytu a střelily do hlavy.

V důsledku takových barbarství pak Izrael logicky zahájil odvetné akce včetně blokády Gazy a zřejmě chystá i pozemní operaci proti této enklávě. Nelze se mu divit, protože zločiny Hamásu si žádají velmi razantní reakci.

Čili příměr obleženého Leningradu s nynější blokádou pásma Gazy neobstojí ani v nejmenším. Je to míchání jablek s hruškami a slučování viny a neviny. Takové srovnání je nehorázné, nerozlišuje mezi oběťmi a viníky. Leningrad byl nevinný a napadený surovým nepřítelem. Pásmo Gazy je proti tomu trvalým semeništěm terorismu a nebezpečím pro sousední Izrael. Opět stejně jako za nacistů byli lidé vražděni jenom proto, že jsou Židé. Putin tak urazil Izraelce i obyvatele Leningradu.

Ruský prezident tomu pak ještě nasadil korunu, když dodal, že blokáda Gazy je nepřípustná. Čili se nepřímo postavil na stranu islamistických teroristů proti Izraeli. Židovský stát má nyní plné právo zakročit proti Hamasu i vojensky.

Jednání putinovského Ruska by však nemělo překvapit, pravdu budou mít zřejmě ti, kteří tvrdí, že Kreml Hamás trvale podporuje a to i posíláním zbraní. V každém případě je pravdou, že Rusové a zástupci Hamásu se stýkají dlouhodobě. Sám náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov prohlásil, že Moskva bude s Hamásem jednat i v budoucnu. Bogdanov se dále sešel s íránským velvyslancem v Rusku a prý s ním řešil, jak efektivně snižovat napětí na Blízkém Východě. Tak to určitě, tohle je nejlepší řešit s Teheránem, který neuznává právo Izraele na existenci a Židům vyhrožuje likvidací.

Zdroje:

Obléhání Leningradu 1941 - 1944, David M. Glantz, nakladatelství Beta – Dobrovský, Praha 2007

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz