Hlavní obsah
Jídlo a pití

Automatický vs. pákový kávovar. Který je pro domácí přípravu kávy lepší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Byť se na první pohled zdá, že příprava kávy není žádná věda, opak je pravdou. Připravit lahodnou kávu s plnou chutí a bez dalších nežádoucích vjemů není tak snadné, jak se na první pohled může zdát.

Článek

Základem je kvalitní káva

Zní to jako klišé, ale je to tak. Kvalitní káva je základem skvělého nápoje. Je jedno, jestli raději pijete preferovanou arabiku nebo dáváte přednost robustě. Nezáleží na tom, zda pijete kávové směsi. Záleží na tom, jak kvalitní jsou kávová zrna, která se sklidí, záleží na jejich dalším zpracování a skladování a v neposlední řadě na hrubosti mletí. Když máte doma kvalitní kávu, která vám chutná, jste na půli cesty za kávovým zážitkem.

Příprava kávy je základ

Asi nemusím říkat, že rozpustná káva není káva. Z rozpustné kávy nikdy neuděláte kávový zážitek. Rozpustná káva nebude nikdy taková, jako káva připravená ze zrnek. Ani namletá káva není výhra. Aby byl kávový zážitek co nejlepší, je třeba mít kávu namletou co nejkratší dobu. Aroma kávy rychle vyčpí a chuť i vůně je pryč. Vyčpělou kávu poznáte jak u tradičního turka, tak i u espressa. A to nejen na chuti, ale i po vůni.

Připravit espresso není těžké. Jen musíte mít skvělé pomocníky. Kvalitní kávu už máte a nyní přemýšlíte nad tím, jaký kávovar zvolit. Chcete být in a zvažujete kávovar automatický? V zásadě proti automatickému kávovaru nic nemám. Ale má svá ale.

Automatický kávovar

Automatický kávovar v první řadě zabírá mnohem více místa, než většina kávovarů pákových s mlýnkem na kávu postaveným zvlášť a je náročnější na údržbu. Díky složitému systému je třeba automatický kávovar pravidelně nejen odvápnit. Je třeba čistit spařovací jednotku i cestu, kterou se káva do spařovací jednotky dostává. Protože se ve spařovací jednotce káva spařuje pomocí vody, bývá cesta v kávovaru vlhká. Tím vzniká riziko usazení namleté kávy v traktu kávovaru, kam by se dostat neměla. Jakmile se káva usadí, kde nemá, začne vznikat plíseň, která nejen mění chuť kávy, ale která našemu tělu dobře opravdu nedělá.

Někteří výrobci kávovarů v návodu na použití kávovaru uvádějí, jak kávovar kompletně čistit, jiní výrobci uvádí pouze návod na nutné odvápnění a kávovar se tak zdá skoro bezúdržbový. Nedejte na první dojem a hledejte v recenzích, jak jsou lidé spokojení. Ideálně dejte před pořízením kávovaru na doporučení někoho známého, zeptejte se na údržbu prodejce. Jen tak se vyhnete nežádoucím a mnohdy nákladným servisům.

Byť se na první pohled může zdát, že automatický kávovar nemá žádné klady, není tomu tak. Práce s automatickým kávovarem je čistší. Pouze nasypete kávu do zásobníku, doplníte vodu a kávovar vám vykouzlí kávu z čerstvě namletých kávových zrn. Pokud zvolíte automatický kávovar se snadným vysunutím zásuvky na kávovou sedlinu, máte vyhráno.

Pákový kávovar

Pákový kávovar sice není na obsluhu tak pohodlný, jako kávovar automatický, ale vykouzlí vám kávu, kterou nesvede ani dražší automatický kávovar. Po každém espressu máte práci s úklidem kávové sedliny a troška kávy při plnění páky také vždy odpadne. Ale co se týká údržby, nemá pákový kávovar konkurenci. Po každé kávě stačí jen pustit vodu pákou bez kávy a jednou za čas odvápnit a máte hotovo.

Abyste si doma mohli vychutnat čerstvě mletou kávu, je třeba k pákovému kávovaru pořídit i mlýnek. Není to velká investice a řádově vás dobrý pákový kávovar s mlýnkem na kávu s mlecími kameny vyjde levněji než lepší levný domácí automatický kávovar.

Sama mám zkušenosti s několika automatickými i pákovými kávovary, a to jak domácími, tak profi. Pro dva až čtyři milovníky kávy v rodině bych doporučila kávovar pákový. Pro menší kanceláře z pohledu pohodlí bych zvolila spíše kávovar automatický. Ale pouze v případě, že máte jistotu, že vám bude kávovar někdo pravidelně čistit. Pákovým kávovarem nikdy nic nezkazíte. Ba naopak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz