Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vybrat mlýnek na kávu nemusí být věda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Výborná káva není pouze o správném výběru kávovaru a druhu kávy. Hodně záleží i na mletí. Proto vám dnes povím, podle čeho vybrat ten správný mlýnek na kávu.

Článek

Mlýnek na kávu nemusí stát majlant. Pořídit se dá už za pár korun. V nabídce je nespočet možností, ale my se zaměříme na mlýnky na kávu pro domácí použití. Byť jsou nyní moderní mlýnky na kávu bateriové, tuhle kategorii vynecháme. Chceme totiž, aby nám mlýnek vydržel co nejdéle a aby dobře mlel.

Mlýnky na kávu existují jak elektrické, tak ruční. Ruční mlýnky na kávu jsou jak moderní a designové, tak nechybí ani široký sortiment mlýnků ve stylu retro. Na některé ruční mlýnky je radost pohledět, s jinými se jedna radost mele. Já však dávám přednost elektrickému mlýnku na kávu.

Elektrické mlýnky na kávu dělíme do dvou kategorií. S mlecími kameny nebo s tříštivými noži. Jak už názvy napovídají, jedny mlýnky melou, druhé tříští. Pro správné namletí kávy na přípravu espressa je vhodný pouze mlýnek s mlecími kameny, který kávu opravdu namele.

Mlýnky s mlecími kameny bývají na pořízení nákladnější, ale to by nás od pořízení odradit nemělo. Mlecí kameny dlouho vydrží, káva se při mletí nezahřívá a hrubost mletí kávy se dá na mlýnku nastavit. Mlýnky s mlecími kameny jsou jak velké se zásobníky na kávová zrna i na namletou kávu, a u některých je možnost umlít kávu přímo do páky kávovaru, tak menší, které se vejdou prakticky kamkoli.

Mlýnky s tříštivými noži kávu nemelou, ale tříští. Nože jsou v určité výšce nad dnem mlýnku a snadno se pod ně dostává namletá káva. Při sekání se káva pod noži zahřívá a znehodnocuje. Navíc hrubost mletí kávy u většiny těchto mlýnků nastavit nelze. Káva tak nikdy nebude rovnoměrně namletá, čímž se nevyužije celý její potenciál.

Výhodou mlýnku s tříštivými noži je snad jen to, že se v nich dají rozmělnit další suroviny, například ořechy. V některých propagačních materiálech doporučují tyto mlýnky i k nasekání bylinek. Nevím jak vy, ale kávu s troškou oříšků ještě přijmout dokážu, ale že by mé espresso mělo vonět po petrželi? Z toho bych opravdu nadšená nebyla.

Měla jsem možnost vyzkoušet jak mlýnky s tříštivými noži, tak mlýnky s mlecími kameny v různém věku a různých cenových relací. S čistým svědomím vám mohu doporučit se mlýnkům s tříštivými noži obloukem vyhnout a porozhlédnout se po mlýnku s mlecími kameny. Nejen že mlýnek mlecími kameny namele kávu podle vašich preferencí. Tento mlýnek se i snadno čistí a opravdu dlouho vydrží.

Věděli jste, že někteří prodejci nabízí mlýnky s mlecími noži i tehdy, když se jedná o tyčový mixér s doplňky? Byť jsou nádoby malé a kávu mixér opravdu naseká, nemohu vám na mletí kávy tohoto multifunkčního pomocníka doporučit. Káva je tvrdá a proti běžným surovinám na sekání odolná. Jsem si proto naprosto jista, že tyčový mixér není tou nejlepší volbou jak zrnkovou kávu rozmělnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz