Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bramborový salát třikrát jinak

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Bramborový salát, chutná příloha nejen na štědrovečerní stůl. Dnes mám pro vás recepty na tři mé oblíbené bramborové saláty, které přijdou k chuti po celý rok.

Článek

Tradiční bramborový salát:

1 kg brambor vařených ve slupce

250 g kořenové zeleniny (100 g mrkve, 50 g celeru a 100 g kořenové petržele)

1 středně velká cibule

4 vejce uvařená natvrdo

160 g nakládaných okurek

6 lžic majonézy

2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice

sůl a pepř

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, a ještě vlažné oloupeme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Kořenovou zeleninu důkladně omyjeme, celer oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout.

Brambory nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu a nakládané okurky nakrájíme na kousíčky menší než brambory. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

Brambory, zeleninu a cibuli smícháme. Přidáme majonézu, hořčici, 2 lžíce láku z nakládaných okurek, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Vajíčka oloupeme, nakrájíme na kousky přibližně tak velké, na jaké jsme nakrájeli zeleninu. Opatrně vmícháme do salátu.

Salát ochutnáme, v případě potřeby osolíme a opepříme a dáme minimálně na 4 hodiny do chladu odležet. Salát bychom neměli dávat odležet do lednice, ale měli bychom najít chladné a temné místo.

Bramborový salát s jogurtem:

800 g brambor

60 g červené cibule

8 lžic selského bílého jogurtu Hollandia

4 vejce

4 jarní cibulky

4 nakládané okurky

1 - 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice

1 lžíce citronové šťávy

sůl a pepř

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka, a ještě vlažné oloupeme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Najemno nakrájíme i jarní cibulku a okurky. Vajíčka oloupeme a nakrájíme na kousky o trošku menší než brambory.

Jogurt smícháme s hořčicí a citronovou šťávou. Osolíme a opepříme.

Nakrájenou zeleninu a vajíčka smícháme. Přidáme jogurtový dip a vše důkladně promícháme. Salát dáme minimálně na 4 hodiny odležet do chladu a tmy.

Letní bramborový salát:

1 kg nových brambor

100 ml olivového oleje

1 červená cibule

petrželová nať

šťáva ze 3 limetek

1 lžíce dijonské hořčice

sůl a pepř

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Poté vodu slijeme, a ještě vlažné brambory oloupeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, petrželovou nať opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Z limetek vymačkáme šťávu.

Hořčici smícháme s olivovým olejem a šťávou z limetek. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

Do teplých brambor vmícháme petrželku a cibuli. Přidáme připravený hořčičný dip. Vše důkladně promícháme. Salát můžeme servírovat ještě vlažný, což u tohoto salátu mohu pouze doporučit, nebo salát můžeme nechat odležet.

Jak mít bramborový salát ještě lepší? Použijte domácí majonézu. Výroba domácí majonézy vám zabere jen chvilku a z vašeho salátu udělá opravdovou pochoutku. Recept na domácí majonézu najdete tu: https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-domaci-majoneza-3×-jinak-33862

Brambory nikdy nenecháváme úplně vystydnout. Špatně se pak loupou. Čím teplejší brambora je, tím se loupe lépe. Sama brambory loupu ještě teplé. Bramboru napíchnu na vidličku a tupým nožem stahuji slupku. Spolu se slupkou se při tomto postupu zbavím i většiny vad na bramborách.

Do bramborových salátů doporučuji použít celý pepř, který si sami v mlýnku namelete. Sama do bramborových salátů používám černý kampotský pepř CM pepper, který salátu dodá tu správnou chuť. Pepř si sama melu na menší a větší kousky.

Ať připravuji tradiční bramborový salát nebo bramborový salát s jogurtem, vždy ho nechávám uležet v chladu a temnu přes noc. Salát se krásně rozleží a chuťově je mnohem lepší, než salát uleželý 4 hodiny. Lednici k uležení salátu nepoužívám, protože se salát nikdy neuleží tak, jako v chladném sklepě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz