Článek
Tradiční bramborový salát:
1 kg brambor vařených ve slupce
250 g kořenové zeleniny (100 g mrkve, 50 g celeru a 100 g kořenové petržele)
1 středně velká cibule
4 vejce uvařená natvrdo
160 g nakládaných okurek
6 lžic majonézy
2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
sůl a pepř
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, a ještě vlažné oloupeme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Kořenovou zeleninu důkladně omyjeme, celer oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout.
Brambory nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu a nakládané okurky nakrájíme na kousíčky menší než brambory. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Brambory, zeleninu a cibuli smícháme. Přidáme majonézu, hořčici, 2 lžíce láku z nakládaných okurek, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Vajíčka oloupeme, nakrájíme na kousky přibližně tak velké, na jaké jsme nakrájeli zeleninu. Opatrně vmícháme do salátu.
Salát ochutnáme, v případě potřeby osolíme a opepříme a dáme minimálně na 4 hodiny do chladu odležet. Salát bychom neměli dávat odležet do lednice, ale měli bychom najít chladné a temné místo.
Bramborový salát s jogurtem:
800 g brambor
60 g červené cibule
8 lžic selského bílého jogurtu Hollandia
4 vejce
4 jarní cibulky
4 nakládané okurky
1 - 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka, a ještě vlažné oloupeme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Najemno nakrájíme i jarní cibulku a okurky. Vajíčka oloupeme a nakrájíme na kousky o trošku menší než brambory.
Jogurt smícháme s hořčicí a citronovou šťávou. Osolíme a opepříme.
Nakrájenou zeleninu a vajíčka smícháme. Přidáme jogurtový dip a vše důkladně promícháme. Salát dáme minimálně na 4 hodiny odležet do chladu a tmy.
Letní bramborový salát:
1 kg nových brambor
100 ml olivového oleje
1 červená cibule
petrželová nať
šťáva ze 3 limetek
1 lžíce dijonské hořčice
sůl a pepř
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Poté vodu slijeme, a ještě vlažné brambory oloupeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, petrželovou nať opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Z limetek vymačkáme šťávu.
Hořčici smícháme s olivovým olejem a šťávou z limetek. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Do teplých brambor vmícháme petrželku a cibuli. Přidáme připravený hořčičný dip. Vše důkladně promícháme. Salát můžeme servírovat ještě vlažný, což u tohoto salátu mohu pouze doporučit, nebo salát můžeme nechat odležet.
Jak mít bramborový salát ještě lepší? Použijte domácí majonézu. Výroba domácí majonézy vám zabere jen chvilku a z vašeho salátu udělá opravdovou pochoutku. Recept na domácí majonézu najdete tu: https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-domaci-majoneza-3×-jinak-33862
Brambory nikdy nenecháváme úplně vystydnout. Špatně se pak loupou. Čím teplejší brambora je, tím se loupe lépe. Sama brambory loupu ještě teplé. Bramboru napíchnu na vidličku a tupým nožem stahuji slupku. Spolu se slupkou se při tomto postupu zbavím i většiny vad na bramborách.
Do bramborových salátů doporučuji použít celý pepř, který si sami v mlýnku namelete. Sama do bramborových salátů používám černý kampotský pepř CM pepper, který salátu dodá tu správnou chuť. Pepř si sama melu na menší a větší kousky.
Ať připravuji tradiční bramborový salát nebo bramborový salát s jogurtem, vždy ho nechávám uležet v chladu a temnu přes noc. Salát se krásně rozleží a chuťově je mnohem lepší, než salát uleželý 4 hodiny. Lednici k uležení salátu nepoužívám, protože se salát nikdy neuleží tak, jako v chladném sklepě.