Hlavní obsah

Bylinkové čaje nás nakopnou i přimějí relaxovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Bylinkový čaj není čaj v pravém slova smyslu. Nepřipravuje se totiž z listů čajovníku, ale z bylin. To mu ovšem na popularitě neubírá. Ba naopak. Když nám není do zpěvu, rádi po něm sáhneme.

Článek

O bylinných čajích by se dalo napsat mnoho. Od toho, z jakých bylin se připravují, jak chutnají, odkud pocházejí, až po to, na co působí. Článků by bylo nespočet. Já se proto v tomto článku zaměřím na bylinné směsi, které nás přimějí relaxovat.

U bylinných čajů záleží na směsi bylin, které obsahují, aby na nás měly správný vliv. Čaj na uklidnění bude obsahovat jinou směs bylinek, než čaj na povzbuzení. Mnohdy se stává, že se v bylinné směsi na uvolnění objeví ta samá bylinka jako ve směsi na povzbuzení. Toho se nemusíte bát. Bylinky se doplňují a mnohé z nich jsou přidané pro zlepšení chuti.

Bylinných čajů vhodných k relaxaci existuje mnoho druhů. Já jsem naposledy vyzkoušela ručně vyráběné bylinné čaje českého výrobce Inula. Čaje mají balené v papíru nebo ve skle a jejich názvy pohladí po duši. U těchto také čajů musím ocenit, že nejsou prašné. Což se nestává vždy.

Složení bylinných směsí na přípravu čaje je různé. Očista mysli je směsí meduňkové nati, natě máty peprné, chmelové šištice, levandulového květu a pomerančové kůry. Tento čaj moc krásně voní a skvěle chutná. Královna Inula se skládá z květů růže, chrpy a slunečnice. Nechybí ani kořen omanu pravého a plod goji. Vyzkoušela jsem i čaj Rozkvetlá louka, který obsahuje nať čekanky, květy slézu, chrpy, heřmánku, řebříčku i jetelu a nechybí v něm jitrocelový list. Rozkvetlou louku jsem si také oblíbila.

Inutea má v nabídce mnoho bylinných čajů na relaxování i na posílení imunity. U tohoto výrobce oceňuji, že uvádí složení svých směsí, které není třeba nikde dohledávat. Také se mi líbí, že je na sáčcích čaje uveden způsob přípravy. Vím, to se může u čaje zdát jako naprosto zbytečná informace. Ale není tomu tak. Bylinné směsi se mohou louhovat jinak a ne všechny se smějí zalít horkou vodou. I poměr vody a bylinek je pro správnou přípravu čaje důležitý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz