Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bylinkové máslo zpestří snídani a vylepší nejeden hlavní chod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Bylinkové máslo je poklad každé kuchyně. Je jednoduché na přípravu a skvěle chutná nejen na pečivu. Bylinkové máslo vylepší pečená masa, ryby a dokonce i bramborovou kaši. Z čerstvých bylinek je teprve pochoutka.

Článek

Na bylinkové máslo potřebujeme pouze čtyři suroviny

250 g másla
1 větší stroužek česneku
větší špetku soli
bylinky

Máslo necháme povolit. Česnek oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, případně nožem utřeme. Česnek nikdy nelisujeme. Lisováním by ztratil chuť. Povolené máslo nakrájíme na kusy a dáme do vysoké pevné misky nebo do mixéru se sekacím nástavcem. Do másla přidáme sůl, česnek a bylinky důkladně promícháme. Hotové máslo zabalíme do potravinové fólie, ideálně do tvaru válečku.

Do základu bylinkového másla přidáme vždy bylinky, na které máme chuť, nebo které nám vyrostly na zahrádce. Bylinky vždy otrháme ze stonků, ponoříme do vody pokojové teploty a vymyjeme z nich nečistoty. Poté bylinky osušíme utěrkou a necháme je uschnout. Suché bylinky nadrobno nasekáme, přidáme k základním surovinám bylinkového másla a společně s česnekem a solí s máslem propojíme.

Jaké bylinky na bylinkové máslo použít?

Na bylinkové máslo můžeme použít snad všechny bylinky, které máme rádi. Můžeme si připravit bylinkové máslo z jedné bylinky, nebo si bylinky podle chuti namíchat. Sama mám moc ráda jednodruhové bylinkové máslo s pažitkou, petrželkou nebo bazalkou. Můžeme použít také medvědí česnek, mátu, kopr, šalvěj nebo křen. Také záleží, zda si bylinkové máslo plánujeme pouze mazat na pečivo, nebo zda ho budeme přidávat i k dalším jídlům.

Pokud chceme přidávat bylinkové máslo k masům, je dobré bylinky nemíchat a připravit si bylinkové máslo jednodruhové. Ke steakům se hodí bylinkové máslo s pažitkou i petrželkou, k rybám máslo se šalvějí nebo koprem. Bazalkové máslo můžeme použít k těstovinám. Základ bylinkového másla, kde smícháme pouze česnek se solí s máslem, se hodí k většině druhů mas, k těstovinám a je výborný s čerstvým pečivem.

K čemu je bylinkové máslo nejlepší? Za mne k domácímu chlebu:

Máslo v lednici vydrží maximálně 5 dní. Pokud byste bylinkové máslo do 5 dnů nespotřebovali, nezoufejte. Bylinkové máslo můžete zamrazit.

Pár tipů na závěr

Do bylinkového másla přidáváme ideálně čerstvé nesušené bylinky. Čerstvé bylinky nejen že mají výraznější chuť, ale mají pro máslo i lepší strukturu. Bylinkové máslo ž čerstvých bylinek je vždy lepší, než z bylinek sušených. Pokud byste chtěli připravit bylinkové máslo s použitím bylinkového koření, nikdy nedocílíte takové chuti a struktury, jako když si bylinkové máslo připravíte od základu sami.

Při přípravě bylinkového másla nikdy nepoužíváme mixér s běžnými metlami, kterými připravujeme těsta nebo bramborovou kaši. Použitím nevhodných nástavců si máslo znehodnotíme. Abychom si máslo neznehodnotili, připravujeme bylinkové máslo vidličkou nebo mixérem se sekacím nástavcem. Mixér se sekacím nástavcem nejen bylinky a máslo skvěle promíchá, ale navíc lehce našlehá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz