Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nejlepší kváskový chléb, který zvládne upéct úplně každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Kdo jednou ochutnal dobře upečený domácí chléb ví, že se jeho chuti nic nevyrovná. Domácí chléb je nadýchaný, křupavý a navíc dlouho vydrží. Jak si takový domácí chléb připravit, to se dočtete v dnešním článku.

Článek

Upéct domácí chléb zvládne úplně každý. Byť se říká, že upéct chléb je věda, žádný zádrhel v pečení nehledejte. Pokud budete postupovat poctivě a nebudete se bát, nic nezkazíte.

Recept, který jsem si pro vás dnes připravila, zvládne opravdu každý. Jen se prosím vyvarujte použití domácí pekárny. Těsto na chléb je potřeba dobře promíchat. Správným mícháním nám vznikne správná struktura chleba. Správnou strukturu chleba nám však žádná domácí pekárna neumíchá. Navíc by byla věčná škoda přijít o křupavou chlebovou kůrku, kvůli které většina z nás domácí chléb peče.

Na kváskový chléb potřebujeme:

30 g kvásku

120 g žitné chlebové mouky

30 g hladké mouky

150 g vody

350 g chlebové nebo hladké mouky

170 g vody

1,5 - 2 lžičky soli

2 lžičky kmínu

Večer před pečením chleba si zaděláme rozkvas. Kvásek rozmícháme se 150 ml vody. Mouky smícháme a přidáme ke kvásku. Vše důkladně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 - 12 hodin kvasit. Večer bude rozkvas tuhý a bude vonět po mouce. Ráno bude vonět kysele, bude dvakrát tak velký, jako byl večer a uvidíte na něm bublinky.

Ráno do připravené směsi přidáme 350 g mouky, 180 g vody, 1,5 - 2 lžičky soli a 2 lžičky celého kmínu. Těsto důkladně promícháme. Nemusíme míchat dlouho. Je důležité vypracovat lepivé těsto, které není příliš husté ani řídké. Nic do těsta nepřidávejte. Jen suroviny promíchejte, stáhněte těsto z okraje misky a nechte těsto přibližně 2 hodiny v teple kynout.

Vykynuté těsto vysypeme na pomoučněný stůl a prsty jej roztáhneme do obdélníku. Delší stranu těsta přeložíme na třetiny, poté těsto o 90°otočíme a opět ho přeložíme na třetiny. Stále máme obdélník, který necháme 15 - 20 minut odpočinout. Po odpočinku vytvarujeme na plechu bochník chleba, který necháme ještě přibližně hodinu kynout.

Rozpálíme troubu na 250 °C. Vykynutý chléb postříkáme vodou, posypeme mouku, vrchní část lehce nařežeme a dáme na 5 minut péct na 250 °C, poté chléb pečeme na 200 °C přibližně 50 minut. Každá trouba peče trošku jinak. U prvního chleba je třeba vyzkoušet, jak dlouho se bude další chléb péct. Je lepší péct první chléb o 5 minut déle a mít ho lehce přepečený, než z trouby vyndat chléb nedopečený. Chléb necháme chladnou na mřížce, aby se nám nezapařil.

Chléb můžeme nechat kynout v ošatce, která je přípravu chleba dělaná. Kynutím chleba v ošatce získáme pravidelný tvar. Lépe se vykynutý chléb vysypává z ošatky s látkou. U dřevěných forem na chléb je třeba dávat si dobrý pozor na dokonalé vysypání formy.

Asi jste se divili, že je voda uvedena v gramech. Díky vážení vody si odměříme přesně tolik vody, kolik jí potřebujeme. Odměrky nejsou přesné jako váha. Odměrky mají povolenou odchylku. Odchylka nesmí být velká, ale malá odchylka je v normě. U chleba je opravdu důležité, aby byly poměry správné. Z tohoto důvodu vodu vážíme.

Proč kváskový chléb

Kváskový chléb je nejen nadýchaný chléb s křupavou kůrkou, který dlouho vydrží. Kváskový chléb je ve srovnání s běžným chlebem z droždí stravitelnější. Kvašením totiž dochází ke štěpení lepku. Tím se docílí toho, že kváskový chléb tolik nenadýmá. Navíc kváskový chléb vydrží mnohem déle než chléb z droždí. Je přirozeně konzervován a nezplesniví. Kváskový chléb má také hezčí, tmavší, barvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz