Článek
Na smaženou kosmatici potřebujete
20 květů černého bezu
500 ml plnotučného mléka
4 vejce velikosti M
250 g hladké mouky
špetku soli
olej na smažení
Květy černého bezu jemně otřepejte, aby se zbavily nečistot. V míse rozšlehejte vejce, mléko, sůl a postupně přidávejte mouku. Promíchávejte, dokud vám nevznikne hladké těstíčko. Na pánvi rozehřejte olej. Květy chytněte za stonek, namočte do těstíčka a vložte do rozpáleného oleje. Smažte zprudka asi 40 vteřin, dokud nejsou květy krásně zlaté. Hotové kosmatice nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte naslano s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo nasladko s moučkovým cukrem a skořicí.
Věděli jste, že
Smažené kosmatice se připravují už po staletí, zejména v období letnic, kdy byly součástí obřadních jídel? Slovo „kosmatice“ může pocházet ze slova kosmatý (rozčepýřený), což odkazuje na vzhled smažených květů.