Hlavní obsah
Jídlo a pití

Česká jarní tradice na talíři: jak připravit dokonalou kosmatici

Foto: Canva

Květ bezinky, ilustrační obrázek

Smažená kosmatice je tradiční české jídlo, které se připravuje z květů černého bezu obalených v těstíčku a osmažených dozlatova. Má jemně květinovou chuť a může se podávat nasladko s moučkovým cukrem nebo naslano s bramborami a dipem.

Článek

Na smaženou kosmatici potřebujete
20 květů černého bezu
500 ml plnotučného mléka
4 vejce velikosti M
250 g hladké mouky
špetku soli
olej na smažení

Květy černého bezu jemně otřepejte, aby se zbavily nečistot. V míse rozšlehejte vejce, mléko, sůl a postupně přidávejte mouku. Promíchávejte, dokud vám nevznikne hladké těstíčko. Na pánvi rozehřejte olej. Květy chytněte za stonek, namočte do těstíčka a vložte do rozpáleného oleje. Smažte zprudka asi 40 vteřin, dokud nejsou květy krásně zlaté. Hotové kosmatice nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte naslano s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo nasladko s moučkovým cukrem a skořicí.

Věděli jste, že

Smažené kosmatice se připravují už po staletí, zejména v období letnic, kdy byly součástí obřadních jídel? Slovo „kosmatice“ může pocházet ze slova kosmatý (rozčepýřený), což odkazuje na vzhled smažených květů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Letní recepty

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz