Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes již málo známé adventní tradice. Znáte některou z nich?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

České Vánoce jsou spjaté s mnoha tradicemi. O adventním věnci, barborkách, jmelí a vánočním stromečku jsem již psala, dnes bych vám ráda představila tradice méně známé.

Článek

Advent je období čtyř neděl před 25. prosincem. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele. Advent je doba rozjímání, dobročinnosti a postění. Advent je doba klidu a příprav na Vánoce. V neposlední řadě je advent obdobím, ke kterému se váže mnoho tradic.

V české lidové kultuře se dny mezi svátkem sv. Lucie a Štědrým dnem nazývaly Černá zima. Před rozmachem křesťanství se tato část roku spojovala s působením zlovolných sil. Později se k této době přidalo rozdávání almužen, držení půstu a čekání na narození Ježíše Krista.

Jednou, v dnešní době již málo známou, tradicí, je pokládání mísy s ovocem pod stromeček nebo k betlému. Mísa plná ovoce má zajistit, aby následující rok byl minimálně stejně hojný, jako rok předchozí. Tradice, kdy se do mísy dávalo pouze lokální čerstvé ovoce, v našich končinách převážně jablka a hrušky, se postupem času vyvíjela. Čerstvé ovoce začalo být doplňováno ovocem sušeným, začal se také přidávat chléb a později i mince.

Tradičním symbolem Vánoc je vánočka. Podle starých zvyklostí vánočku pekli mistři pekaři. Do vánočky zapékali minci, která měla svému nálezci zajistit bohatství a zdraví na celý následující rok.

Na sklonku období adventu se staví betlém, který má upomínat na význam a původ Vánoc. Hlavními postavami betlému jsou Panna Maria a svatý Josef, kteří čekají na příchod Ježíška. Protože se betlém staví už na konci adventu, Ježíšek by se měl v jesličkách objevit až na Štědrý den večer. U betlému by neměli chybět Tři králové, oslík, ovce, vůl a další zvířata.

Tradice stavění betlému vznikla v roce 1 223. V tento rok sv. František z Assisi v jeskyni na vrcholu skalnatého kopce u italské vesničky Greccio, vyobrazil výjev, jak právě narozený Ježíšek leží v nuzném chlévě v jesličkách. V noci 24. prosince pozval vesničany z širokého okolí, aby se přišli na výjev podívat. O půlnoci se rozezněly kostelní zvony. Po kopci se míhalo mnoho světel, jak si příchozí vesničané svítili na cestu pochodněmi. V jeskyni uviděli všichni příchozí jesličky, oslíka a telátko. Kněz sloužil mši a svatý František četl úryvky z Lukášova evangelia. Tímto činem svatého Františka z Assisi vznikla nejen tradice stavění betlémů, ale byla prý i poprvé sloužena půlnoční mše.

Předchozí článek o vánočních tradicích si můžete přečíst na webu https://medium.seznam.cz/clanek/jana-beranova-znate-adventni-tradice-33326.

Zdroj: Malá encyklopedie Vánoc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz