Hlavní obsah

Dotace manželce, dosazení rodiny do volební komise. Tak se chová starosta a krajský zastupitel z ANO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Starosta a zároveň krajský zastupitel Plzeňského kraje má zřejmě tak malý plat, že musí do volební komise dosadit manželku a dceru, a občas také manželce přiklepnout i nějakou tu podporu z obecního rozpočtu.

Článek

Že je toto chování nemyslitelné? V některých krajích určitě. Vždyť který starosta by kvůli 3 000,-Kč přiklepnutým jako podporu na společenskou událost manželce riskoval svou pověst. Ale v naší obci je možné úplně všechno. A není to jen malá domů pro manželku.

Dosazovat rodinné příslušníky do volební komise by mělo být nezákonné. Ale není. Tak se snadno může stát, že polovinu členů volební komise tvoří členové rodiny kandidáta do krajského zastupitelstva, v tomto případě manželka a dcera. Jak pak má brát volič volby jako transparentní, je mi záhadou. Obzvlášť když si je volič moc dobře vědom toho, že ve volební místnosti nebo na cestách s přenosnou volební schránkou musí být podle zákona 2 členové volební komise.

Malá domů pro manželku ve výši 3 000,-Kč je až úsměvná. Kdyby to ovšem nebyla realita. Manželka si žádá o dotaci na poskytnutí věcných darů v hodnotě 3000,- Kč na Pouťový fotbalový turnájek, která jí opravdu schválena byla. Zvláštní by to až tak moc nebylo. Tedy pokud by o dotaci nežádala manželka starosty, který se chvástá tím, kolik tisíc nezištně na podobné akce jako majitel firmy poskytuje. Asi bych v tomto případě měla uvést, že starostova prosperující firma, pila, již několik měsíců neřeže. A asi by to nebylo tak zvláštní, kdyby se akce již konala nebo alespoň byla zveřejněna pozvánka s informacemi, kdy se akce konat bude. Jenže on není známý ani termín, ani místo a čas konání.

Už máme po pouti i po Pouťovém fotbalovém turnaji v malé kopané, ale o konkurenční akci s názvem Pouťový fotbalový turnájek není nikde ani zmínka. Že by se v jeden den konaly dva fotbalové turnaje v naší malé obci, mi přijde značně nepravděpodobné. Obzvlášť když je každá akce obvykle samostatně prezentovaná. Pokud byl Pouťový fotbalový turnájek součástí pouti, jak je možné, že na tuto akci byla poskytnuta podpora formou věcných darů v hodnotě 3 000,-Kč manželce pana starosty, když už byla schválena podpora na pořádání pouti místním dobrovolným hasičům? Vždyť Obec Mladý Smolivec se dle svých slov pronesených na jednom z předchozích veřejných zasedání zavázala, že na jednu akci bude poskytovat finanční podporu v maximální výši 3 000,-Kč. Pokud tomu tak je, a Pouťový fotbalový turnájek by byl součástí pouti, poskytlo zastupitelstvo Obce Mladý Smolivec jedné ze svých místních částí dvojnásobnou podporu na jednu společenskou akci. Což není pro další obce spadající pod Obec Mladý Smolivec moc hezké, neboť ony se vždy musí rozhodnout, jak jeden finanční dar rozdělí, přičemž rozhodování nemusí mít vůbec jednoduché.

Náš neuvolněný starosta má podle tabulek příjem 39 884,-Kč. Za jeho pracovní nasazení je tato odměna až příliš štědrá. Kdyby byl uvolněný, příjem starosty by činil 66 458,-Kč. K tomu připočtěme odměnu pro krajského zastupitele, o jehož pracovní náplni nemáme vůbec žádné informace a ani nevíme, zda je jeho pracovní pozice pro společnost přínosná. Základní odměna pro člena komise je 1 800,-Kč, místopředsedovi komise náleží odměna ve výši 2 100,-Kč a předsedovi volební komise 2 200,-Kč. Jaké pozice rodinné příslušnice starosty a zároveň kandidáta v krajských volbách zastávaly, si nevybavuji. Finanční ohodnocení určitě dostaly. A ona korunka ke korunce.

Vím, že jako podnikatel měl náš starosta příjmy mnohem vyšší. Alespoň se tím veřejně chlubí. Ale nikdo ho nenutil, aby na pile ukončil nebo přerušil výrobu. Za to, kolik času nyní práci věnuje, je ohodnocen opravdu štědře. Ale i přesto dosazuje rodinné příslušníky do funkcí, do kterých by kandidát ve volbách rodinné příslušníky dosazovat neměl. Stejně jako většina starostů z obecních peněz neposílá peníze manželkám.

Zdroj: Ministerstvo vnitra, mladysmolivec.cz, facebookový profil Obec Mladý Smolivec

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz