Článek
Vyrobit tekuté hnojivo z trávy, tzv. hnojůvku, zvládne úplně každý. Výroba hnojiva není nikterak náročná a potřebujete suroviny a nádoby, které má po ruce každý začínající zahrádkář.
Na hnojůvku potřebujeme:
Posečenou trávu
Vodu
Plastovou nebo keramickou nádobu s víkem
Míchací tyč
Postup výroby je jednoduchý
Do nádoby vložte posečenou trávu, zalijte ji vodou a nádobu uzavřete víkem, které netěsní. Nádobu umístěte na slunné místo, kde bude proces kvašení probíhat rychleji. Obsah pravidelně promíchávejte, aby se urychlilo kvašení. Doba zrání hnojůvky je přibližně 3 týdny na jaře. Ale čím jsou dny teplejší, tím se doba zrání krátí a v parných dnech je hnojůvka připravena k aplikaci již po jednom týdnu. Po dokončení zrání hnojůvku sceďte a používejte jako zálivku pro rostliny ideálně jednou až dvakrát týdně. Zálivku je třeba ředit v poměru 1:3 s vodou.
Tipy pro co nejlepší výsledek
Tráva, kterou na výrobu hnojůvky chcete použít, by měla být bez semen. Jen tak zabráníte nechtěnému zaplevelení záhonů.
Poměr trávy s vodou je přibližně 1:10, tudíž na jeden kilogram trávy připadá přibližně 10 litrů vody. Spíše než odměřování doporučuji naplnit nádobu, ve které budete hnojůvku připravovat, trávou, trávu zatížit kameny a zalít vodou tak, aby tráva z nádoby nekoukala.
Nádobu používáme keramickou nebo plastovou, nikoli kovovou. Tím zabráníme nechtěným reakcím, které by mohly účinnost hnojůvky snížit. Z tohoto důvodů doporučuji na míchání použít tyč dřevěnou, například násadu od hrábí.
Scezenou trávu doporučuji hodit na kompost. I v ní zůstávají živiny, které půda ocení. Na kompostu se navíc snadno a rychle rozloží.
Jak vidíte, vyrobit si domácí hnojivo nemusí být žádná věda. Sama si hnojiva vyrábím už roky a každý rok ušetřím několik tisíc za pořizování hnojiv, ve kterých ani nevím, z čeho byla vyrobená.
Zdroj: janula.cz