Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Posekaná tráva je to nejlepší hnojivo, jaké můžeme nejen našemu trávníku dát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Správný zahrádkář by měl umět zpracovat vše, co mu zahrada nadělí, trávu nevyjímaje. Ale takových zahrádkářů je dnes poskrovnu. Většina zahrádkářů trávu vyhodí, čímž svému vlastnímu trávníku velmi škodí.

Článek

Pravidelné sekání trávníku je důležitý krok na cestě k hustému zelenému koberci. To ovšem neznamená, že týden co týden sekáme trávu na výšku jednoho centimetru. Pokud tak činíme, trávníku tím velmi škodíme. Nejen že při takovém sekání trávy trávník brzy vymře, ale ničí se i samotná tráva, která má při takto nízkém trávníku obvykle odhalené vrchní části kořene, čímž dochází v parných dnech k jejímu popálení a následnému uschnutí.

I když trávu sekáme šetrně, musíme se připravit na velké množství posečené trávy. Někteří z nás už přišli na to, že není nic lepšího, než trávník posekat před deštěm sekačkou s nástavcem nastaveným na co nejvyšší sečení a trávu nechat ležet. Nejen, že máme posekáno, ale tímto způsobem máme trávník i skvěle prohnojený, neboť tráva obsahuje důležité živiny, dusík, fosfor a draslík, které se vracejí zpět do trávníku. Kromě nejlépe prohnojeného trávníku máme i po problému, co s posekanou trávou.

Pokud stále věříte tomu, že sekačkou posekaná tráva na trávník nepatří, můžete trávu kompostovat. Mikroorganismy v kompostu trávu rozloží přirozenou cestou a vám zbyde cenný humus, který můžete přimíchat do půdy a použít tak k hnojení rostlin na záhonu. Aby mikroorganismy mohly vykonávat svou práci a kompostovaly váš zelený odpad, je důležité, aby v něm byl dostatek kyslíku a kompostovací hromada zcela nevyschla. Pro kompostování je proto ideální kombinace různých materiálů, jako je posekaná tráva a listí, popel a podobně. Hrubší zahradní odpad zajišťuje přísun vzduchu a poskytuje dostatek kyslíku. To prospívá půdním organismům a zajišťuje, že stébla nezačnou během kompostování kvasit.

Z posekané trávy lze během několika dní zpracovat účinné, 100% organické tekuté hnojivo. Na výrobu hnojiva potřebujete pouze plastovou nádobu jakékoli velikosti, nadrobno nasekanou trávu a vodu. Trávou naplníte 2/3 nádoby, přilijete tolik vody, abyste trávu ponořili, ale nádobu vodou neplníte po okraj. Nádobu uložíte do stínu, a pokud to jde, přiklopíte, ale víko neutěsníte. Trávu nechte 2 - 3 týdny louhovat, poté je vaše tekuté hnojivo připraveno k použití. Hnojivem z trávy můžete pohnojit pokojové rostliny, rajčata, cukety i dýně. Ty totiž rostou nejlépe, když mají dostatek výživných látek.

V neposlední řadě posekanou trávu ocení i stromy a je úplně jedno, zda se jedná o stromy ovocné, listnaté nebo stromy jehličnaté. Pokud posekanou trávu nesypete na kmen do výšky, ale uděláte větší kruh o nižší vrstvě trávy, i stromy toto hnojivo ocení. Posekanou trávu můžete stejně jako kolem stromů rozprostřít kolem keřů.

Protože je tráva skvělým zdrojem živin, na podzim jí můžete vysypat na záhony a rovnou zarýt do země. Pokud tak učiníte, na jaře budete mít vyživený trávník a trávu samotnou v záhonu nenajdete. Čerstvě posekaná tráva vás také zbaví plevele, který se mezi sklizní záhonů a rytím na záhoně objeví. Na plevel stačí posekanou trávu nasypat a pár dní nechat ležet. Čerstvě posekaná tráva plevel spálí a vy můžete záhony rovnou zrýt.

Vyhazovat posekanou trávu by měla být až ta poslední možnost, jak se trávy zbavit. Tráva je skvělým zdrojem živin pro krásný trávník i pro stromy a rostliny. Pokud se naučíte trávu zpracovávat, ušetříte nemalé peníze za syntetická hnojiva, která mohou mít neblahý vliv na organismy žijící v půdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz