Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kysané zelí, přírodní pomocník na podporu imunity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Příznivé účinky kysaného zelí jsou známé už po generace. I proto bychom měli kysané zelí zařadit i do moderní české kuchyně. Jak si tuto vitamínovou a probiotickou bombu připravit, se dozvíte v dnešním receptu.

Článek

Než se ale do receptu samotného pustíme, ráda bych připomněla léčivé účinky kysaného zelí. Šťáva z kysaného zelí je bohatým zdrojem vitamínů, především vitamínu C. To dělá z kysaného zelí v tomto období dokonalý nástroj na posílení imunity. Kromě vitamínu C vám kysané zelí doplní hořčík, železo, zinek, vápník, draslík a fosfor. Kysané zelí posiluje imunitu, pomáhá při žaludečních potížích, podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu.

Na výrobu kysaného zelí potřebujeme:

1 kg hlávkového bílého zelí

15 - 20 g soli

1 lžíce kmínu

Ze zelí odstraníme vnější listy, zelí přepůlíme, vykrojíme košťál a najemno nakrouháme na kruhadle. Pokud nemáme kruhadlo, krájíme zelí ostrým nožem na tenké plátky. V tomto případě doporučuji košťál vykrojit až tehdy, když se k němu budeme při krájení blížit.

Nakrouhané zelí od sebe co nejvíce oddělíme, dáme do velké mísy, osolíme a silou promačkáváme do doby, než začne ztrácet barvu a pouštět tekutiny. Poté zelí po hrstech dáváme do kvašáku. Každou vrstvu důkladně umačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Zelí v kvašáku zatížíme, přilijeme zbylou šťávu a dáme do chladné místnosti kvasit. Nezapomeňte, zelí musí být ponořené a nesmí koukat. Pokud máme málo šťávy, je třeba dolít do kvašáku trošku vychladlé převařené vody, aby ani kousek zelí nebyl na vzduchu.

Může se stát, že zelí ztratí během kvašení vodu. To je dáno tím, že je zelí staré, nebo špatně promačkané. V tuto chvíli není třeba zoufat. Stačí zelí dolít vychlazenou převařenou vodou nebo 2% solným roztokem (svaříme 1 litr vody s 20 g soli, necháme vychladnout a poté dolijeme do kvašáku). Zelí kvasí při pokojové teplotě zhruba týden, v chladu kvasí 1 - 3 týdny. Záleží na teplotě, ve které kvasí.

Kysané zelí můžeme založit ve sklenici. To ovšem nedoporučuji. Jednak by mělo zelí kvasit ve tmě, jednak je třeba mít vhodné závaží. Byť nám může jako závaží posloužit talířek a zavařovačka s vodou, není to to správné a ani jednoduché řešení. Pokud se rozhodnete dělat si kvašené zelí doma, pořiďte si kvalitní kvašák. Investice do kvašáku nemusí být vysoká. Pokud chcete kvasit zelí v malém měřítku, doporučuji vám podívat se na kvašáky z dílny Kerat. Mají kvašáky o objemu 1,2 litru, což je ideální pro tento objem zelí. Navíc je prodávají se závažím, víkem a dalšími nezbytnostmi pro kvašení zelí potřebné. Kvašáky z dílny Kerat jsou praktické, snadno se myjí a v době, kdy nekvasíte zelí, mohou sloužit i jako dekorace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz