Hlavní obsah
Jídlo a pití

Magie levandule ve sklenici: recept na sirup, který pohladí po duši

Foto: Canva

Levandule, ilustrační obrázek

Objevte kouzlo levandule a nechte se unést její jedinečnou chutí. Levandulový sirup je nejen lahodný, ale také uklidňující. V článku se dozvíte, jak jednoduše připravit tento voňavý elixír, který dodá nápojům i dezertům jemný bylinný nádech.

Článek

Na levandulový sirup potřebujete
100 g levandulových květů
2 chemicky neošetřené citrony
350 g třtinového cukru
1 l vody

Květy otrhejte. Jeden citron nakrájejte na plátky, z druhého vymačkejte šťávu. Vodu převařte. Otrhané květy vložte do hrnce a přidejte nakrájený citron. Zalijte vychladlou vodou a nechte v temnu 24 hodin louhovat, poté sceďte přes plátýnko a květy pečlivě vyždímejte. Do tekutiny přidejte cukr a citronovou šťávu a za občasného míchání vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí a tekutina nezhoustne. Horký sirup nalijte do skleněných lahví, uzavřete a nechte vychladnout. Sirup skladujte na temném a chladném místě.

Levandulový sirup je skvělý do limonád, čajů nebo dezertů. Do jakých se dočtete v mých dalších článcích.

Věděli jste, že

Levandulový sirup obsahuje vitamín C, který podporuje imunitní systém a působí jako antioxidant? Levandule sama o sobě má také uklidňující účinky a podporuje trávení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz