Článek
Na levandulový sirup potřebujete
100 g levandulových květů
2 chemicky neošetřené citrony
350 g třtinového cukru
1 l vody
Květy otrhejte. Jeden citron nakrájejte na plátky, z druhého vymačkejte šťávu. Vodu převařte. Otrhané květy vložte do hrnce a přidejte nakrájený citron. Zalijte vychladlou vodou a nechte v temnu 24 hodin louhovat, poté sceďte přes plátýnko a květy pečlivě vyždímejte. Do tekutiny přidejte cukr a citronovou šťávu a za občasného míchání vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí a tekutina nezhoustne. Horký sirup nalijte do skleněných lahví, uzavřete a nechte vychladnout. Sirup skladujte na temném a chladném místě.
Levandulový sirup je skvělý do limonád, čajů nebo dezertů. Do jakých se dočtete v mých dalších článcích.
Věděli jste, že
Levandulový sirup obsahuje vitamín C, který podporuje imunitní systém a působí jako antioxidant? Levandule sama o sobě má také uklidňující účinky a podporuje trávení.