Článek
Je to jen pár dní, kdy jsem psala článek o tom, co si o tomto nápadu a vyjádření supermarketů myslím. Dnes, když jsem otevřela slevový leták jednoho ze supermarketů, se mé obavy potvrdily. O blaho kaprů supermarketům možná jde. Ale rozhodně to není hlavní důvod, proč prodej kaprů na svých parkovištích zakázaly.
Prodávat čerstvého českého kapra za 199,-Kč, a tuto cenu označit jako super cenu, mi přijde opravdu jako úlet. Obzvlášť v případě, že kilogram kapra na sádkách v jihočeských Tchořovicích stojí 89,90,-Kč a na sádkách v Blatné pak vyjde na 108,-Kč za kilogram. Vím, jedná se o živou váhu kapra. Ale i tak. Prodávat kapra za více jak dvojnásobek této částky a to ještě pod pojmem super cena, to je hodno Zlatého bludišťáka. K tomu se supermarket neštítí označit chudáka vakuově baleného chlazeného kapra v letáku jako čerstvého. Není to ale jen cena „čerstvého“ kapra, která mi vyrazila dech.
Filety z čerstvého českého kapra prodává Lidl za krásných 36,90,-Kč za 100 g. To je v přepočtu 369,-Kč za kilogram masa. Filet je prodáván chlazený s kůží a prořezanými kůstkami, vakuově balený. Ale opravdu je označován jako čerstvý. Filety z lososa obecného již nejsou označované jako čerstvé. Losos pochází z Norska, filety jsou také s kůží a prodávají se vakuově balené. Cena těchto filetů je 34,90,-Kč za 100 g . Sleva je uváděna ve výši 36 % a jak už to tak bývá, filety z lososa jsou na příděl. Pořídit jich můžete maximálně 5 kusů na nákup.
Kdyby to nebyla pravda, přišlo by mi to jako hloupý vtip. Obzvlášť v případě, že se na té samé stránce letáku objevuje steak z tuňáka žlutoploutvého za super cenu 389,-Kč a filet s kůží z candáta obecného v akci za 35,90,-Kč. Jen malými písmenky je uvedeno, že zatímco u steaku z tuňáka se jedná o cenu za kilogram, cena filetu z candáta je cena uváděna za 100 g masa, tedy stejně, jako je uváděna cena u filetu z kapra a lososa.
Je vidět, že i před Vánocemi si supermarkety se zákazníky pohrávají. Co na tom, že například tento zmiňovaný supermarket najdeme v Blatné hned naproti sádkám, kde nám prodají kapra opravdu čerstvého a za zlomek ceny a ještě nám ho zpracují podle našich požadavků. Kolik si blatenské sádky za zpracování kapra účtují, jsem nezjišťovala. Ale sádky v blízkých Tchořovicích mají nejen kilogram kapra nejlevnější v okolí, ale za stažení a vyfiletování si účtují 20,-Kč a za zabití a vykuchání dalších 20,-Kč.
Kapr z blatenských i z tchořovických sádek je nejen opravdu čerstvý a za bezkonkurenční cenu, ale také neprojel půlku republiky. U těchto kaprů se tedy můžete spolehnout jak na čerstvost ryby, tak i na to, že ryba nebyla vystavena zbytečnému stresu a neodbornému zacházení. Navíc filety z kapra z tchořovických sádek stojí za to, aby se na štědrovečerním stole objevily. Až na pár výjimek jsou úplně bez kostí.
Je mi líto lidí, kteří nebudou mít kde štědrovečerního kapra koupit a budou se muset spolehnout na supermarkety. Začíná mi být líto rybářů, které čeká opravdová fuška. Myslím si, že většina z nás si raději vystojí frontu na sádkách, než aby si kapra pořídila v supermarketu.
Milí rybáři a pracovníci sádek, přeji vám hodně sil, pevné nervy a milé zákazníky. Vím, že letos bude vaše práce ještě náročnější, než byla loni. Ale věřím, že většina z nás ji ocení. Vám, milí zákazníci, přeji, abyste pořídili opravdu čerstvou rybu za rozumnou cenu. A buďte, prosím, na naše rybáře milí. Oni nejsou ti, kdo se nám snaží podstrčit norského lososa místo tradičního českého kapra.
Zdroj: leták Lidl, blatenskaryba.cz, sádky Tchořovice