Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nyní je ta správná chvíle pro výsev brokolice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Máme tu únor, měsíc, kdy je vhodné vysít brokolici. Brokolici pěstujeme brzy na jaře nebo v době, kdy přichází podzim. Pokud bychom brokolici pěstovali přes léto, je vysoká pravděpodobnost, že nám půjde do květu, čímž by ztratila svou chuť.

Článek

Brokolici můžeme vysít na konci dubna rovnou do země. Protože roste rychle, za dva až tři měsíce bychom mohli brokolici sklízet. Jenže při dubnovém výsevu hrozí, že nám půjde do květu. Proto je lepší brokolici vysít už nyní.

Brokolice není na pěstování náročná. Potřebuje teplotu kolem 20 °C, slunné místo u okna, ideálně s orientací na jih a trošku místa. Brokolici vyséváme ideálně do malých pařenišť, která mají svá okénka. Pařeniště naplníme zeminou, nejlepší je substrát pro pěstování zeleniny, který lehce udusáme. Zemina by nám měla zůstat přibližně jeden centimetr pod okrajem. Do každého okénka doporučuji dát dvě semínka. První semínko kousek od kraje v levé horní části okénka, druhé semínko do pravého dolního okraje téhož okénka. Takhle zasejeme semínka po celém pařeništi. Více jak dvě semínka do okénka nedáváme. Kdyby se náhodou chytla všechna, neměly by rostlinky dostatek prostoru, špatně by rostly a následně by se špatně přesazovaly. Rozmístěná semínka zasypeme po horní okraj okénka substrátem pro výsev a zalijeme odstátou vodou v rozprašovači. Následně mokrou zem pohnojíme hnojivem speciálně vyvinutým pro nastartování klíčení. Pařeniště zaklopíme a necháme semínka vyklíčit.

Pařeniště pravidelně kontrolujeme a zaléváme. Půda nesmí vyschnout, ani nesmí být moc mokrá. Jakmile začnou rostlinky koukat, je třeba nechat pařeniště za pěkných dní otevřené a zavřít ho až těsně před západem slunce, aby se stihlo ještě zapařit.

Rostlinky z pařeniště přesazujeme ve chvíli, kdy mají nejméně tři pravé okvětní lístky. Dáváme velký pozor, abychom rostlinky nepoškodily. Doporučuji proto na jednotlivá okénka v pařeništi zdola zatlačit. Rostlinky trošku povyjedou a dobře se z pařeniště vyjmou. Rostlinky, ideálně spolu s kořenovým balem, přesazujeme do plastových nebo tlejících kelímků, které jsou ze 2/3 plné zeminou vhodnou pro pěstování zeleniny. Nikdy nepřesazujeme rostlinky do ruliček od toaletního papíru.

Na záhon dáváme brokolici až koncem května, po mrazících. Doporučuji nespoléhat se pouze na termín v kalendáři, ale pro jistotu počasí zkontrolujte, zda ještě nemá mrznout. Přízemní mrazíky by mohly rostlinky poškodit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz