Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Proč nepoužívat ruličky od toaletního papíru k pěstování zeleniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Trendem posledních let v ulehčení si zahradnické práce je přesazovat mladé rostlinky do ruliček od toaletního papíru. Podle videí je to snadné, ekologické a ekonomické. V praxi ale pouze ztratíte čas i peníze a rostlinky znehodnotíte.

Článek

Metoda pěstování rostlinek v ruličkách od toaletního papíru je podle mnohých zdrojů ekologická a ušetří práci. Ano, je pravda, že podle této metody sázíme rostlinky s ruličkou přímo do země, ale to jen v případě, že nám rostlinky přežijí.

Ruličky od toaletního papíru rozhodně nejsou ekologické a dávat je do záhonu je holý nesmysl. Nejen, že některé se úplně nerozloží, ale jsou napouštěné všemožnou chemií, která do záhonu nepatří. A nepatří ani ke kořenům mladých rostlinek, které pomalu, ale jistě, hubí.

Pokud rostlinky v ruličkách přežijí, jsou oproti rostlinkám přesazených do kelímků slabší a rodí později, některé nestihnou ani dozrát. Navíc se ruličky postupně rozkládají, čímž se jejich struktura mění, začnou se rozpadat a dostat rostlinky do země není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Další nevýhodou pěstování rostlinek v ruličkách od toaletního papíru je spotřeba vody. Zem rychle vysychá, ruličky tvrdnou a tím se porušují kořeny rostlinek, které ruličkou prorostly. Navíc se v místech, kde se ruličky dotýkají, tvoří plísně, a kde nejsou plísně, rostou houby.

Pěstování rostlinek v ruličkách a platech od vajec je nesmysl, stejně jako většina moderních trendů ze sociálních sítí. Pokud chcete pěstovat rostlinky podle trendů, vsaďte na upcyklaci. Nové slovo, moderní trend, ale postup, který znaly už naše babičky. Vezměte kelímek od jogurtu, umyjte ho, do dna udělejte dírky, zaplňte ho ze 2/3 zeminou a přesaďte do něj rostlinku. Tento postup je proti pěstování rostlinek v ruličkách více ekonomický, více ekologický a v neposlední řadě trendy. Upcyklace je fenomén dnešní doby. Z odpadu dělá nový výrobek. Vy nezatěžujete přírodu odpadem a ještě uděláte něco málo pro rostlinky, které vám posléze budou radostí či potravou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz