Článek
Na houstičky potřebujeme:
500 g směsi bílé mouky Freee Doves Farm
275 g plnotučného mléka pokojové teploty
55 g másla
15 g čerstvého droždí
11 g soli
mák, kmín nebo hrubou sůl na posypání
Mouku a sůl promícháme ve velké míse, poté ve středu uděláme důlek. Do důlku nalijeme polovinu mléka, rozdrobíme droždí a rozmícháme s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme 20 - 30 minut vzejít kvásek. Až v kvásku uvidíme bublinky, přidáme zbylé mléko a změklé máslo a v robotu budeme přibližně 10 minut hníst. Těsto opět zakryjeme utěrkou a necháme 60 až 90 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké díly. Malé houstičky by měly vážit 45 g, velké housky 60 g. Já jsem si oddělovala těsto pomocí lžíce a místo pletení housek jsem tvarovala bochánky.
Upletené housky, rohlíky nebo bochánky položíme na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 až 30 minut kynout. Při kynutí si rozehřejeme troubu na 230° C. Houstičky pečeme na tuto teplotu přibližně 10 minut.
Tip nakonec:
Máslo můžete nahradit sádlem a vodu mlékem. Všechny tyto suroviny můžete v receptech libovolně obměňovat a výsledné pečivo bude vždy trošku jiné. Já jsem si oblíbila recept tak, jak jsem ho popsala v základu.
Před pečením můžete houstičky potřít vodou a posypat mákem, kmínem nebo solí.
Je jen na vás, zda se rozhodnete z těsta upéct houstičky, rohlíky či bochánky. Pokud chcete mít výsledné pečivo nadýchanější, doporučuji těsto několikrát přeložit na poloviny. Tímto překládáním docílíte nejen nadýchanosti výsledného pečiva, ale i pěkné struktury.
Aby vám recept vyšel tak, jak vyjít má, je třeba použít výše uvedenou směs bílé mouky. Každá bezlepková mouka je jiná a nemusí vám pak sedět poměry surovin.