Hlavní obsah

Recept na dozlatova vypečené bezlepkové houstičky, po kterých se jen zapráší

Foto: Jana Beranová / Canva

Housky, ilustrační obrázek

Domácí pečivo krásně provoní dům a ještě teplé obvykle zmizí ze stolu. My si dnes upečeme bezlepkové houstičky, po kterých se jen zapráší.

Článek

Na houstičky potřebujeme:
500 g směsi bílé mouky Freee Doves Farm
275 g plnotučného mléka pokojové teploty
55 g másla
15 g čerstvého droždí
11 g soli
mák, kmín nebo hrubou sůl na posypání

Mouku a sůl promícháme ve velké míse, poté ve středu uděláme důlek. Do důlku nalijeme polovinu mléka, rozdrobíme droždí a rozmícháme s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme 20 - 30 minut vzejít kvásek. Až v kvásku uvidíme bublinky, přidáme zbylé mléko a změklé máslo a v robotu budeme přibližně 10 minut hníst. Těsto opět zakryjeme utěrkou a necháme 60 až 90 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké díly. Malé houstičky by měly vážit 45 g, velké housky 60 g. Já jsem si oddělovala těsto pomocí lžíce a místo pletení housek jsem tvarovala bochánky.

Upletené housky, rohlíky nebo bochánky položíme na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 až 30 minut kynout. Při kynutí si rozehřejeme troubu na 230° C. Houstičky pečeme na tuto teplotu přibližně 10 minut.

Tip nakonec:

Máslo můžete nahradit sádlem a vodu mlékem. Všechny tyto suroviny můžete v receptech libovolně obměňovat a výsledné pečivo bude vždy trošku jiné. Já jsem si oblíbila recept tak, jak jsem ho popsala v základu.

Před pečením můžete houstičky potřít vodou a posypat mákem, kmínem nebo solí.

Je jen na vás, zda se rozhodnete z těsta upéct houstičky, rohlíky či bochánky. Pokud chcete mít výsledné pečivo nadýchanější, doporučuji těsto několikrát přeložit na poloviny. Tímto překládáním docílíte nejen nadýchanosti výsledného pečiva, ale i pěkné struktury.

Aby vám recept vyšel tak, jak vyjít má, je třeba použít výše uvedenou směs bílé mouky. Každá bezlepková mouka je jiná a nemusí vám pak sedět poměry surovin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz