Článek
Na meduňkový sirup potřebujete
20 snítek meduňky
1 litr vody
2 chemicky neošetřené citrony
1 kg třtinového cukru
Vodu převařte, jeden citron nakrájejte na plátky, z druhého vymačkejte šťávu. Snítky meduňky opláchněte a vložte do hrnce. Zalijte převařenou vodou, přidejte plátky citronu bez pecek a nechte v temnu 24 hodin louhovat. Druhý den vše přes plátýnko přeceďte tak, abyste dostali veškerou tekutinu z meduňky. Do tekutiny přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidejte šťávu z citronu a ještě horký sirup nalijte do skleněných lahví a pevně uzavřete. Sirup skladujte v chladu a temnu.
Tento sirup se skvěle hodí do letních limonád, čajů nebo jako sladká přísada do dezertů.
Věděli jste, že
Meduňkový sirup je nejen chutný, ale také obsahuje některé prospěšné látky? Meduňka je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B, které podporují nervový systém a imunitu. Kromě toho obsahuje minerály jako draslík, vápník, hořčík a železo, které přispívají k celkovému zdraví.