Článek
Na mátový sirup potřebujete
500 ml vody
500 g třtinového cukru
50 g čerstvých mátových lístků
Vodu s cukrem svařte do hustého tmavého sirupu. Za stálého míchání vmíchejte nadrobno nakrájené lístky máty a nechte krátce přejít varem. Poté sirup odstavte a nechte hodinu macerovat. Po hodině sirup přes plátýnko přeceďte tak, aby v něm nezůstal ani kousek lístku. Sirup nalijte do skleněné lahve a uzavřete. Sirup skladujte v temnu a chladu.
Mátový sirup můžete přidat do osvěžujících letních drinků nebo použít jako lék při nechutenství, špatném trávení a nachlazení.
Věděli jste, že
Mátový sirup obsahuje několik prospěšných látek? Máta je bohatá na vitamíny A, B a C, které podporují imunitní systém, zdraví pokožky a nervovou soustavu. Kromě toho obsahuje minerály jako železo, draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, mangan, měď a zinek, které přispívají k celkovému zdraví. Mátový sirup se často používá nejen jako osvěžující sladidlo, ale také pro své antiseptické a uklidňující účinky.