Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Přepravní krabice do záhonů opravdu nepatří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová / Canva

Ilustrační obrázek

Využívat přepravní papírové krabice k hnojení či zadržování vody v záhonech je největší nesmysl, jaký může zahrádkář udělat. Svoji vlastní půdu si totiž znehodnotí chemií a lepidly.

Článek

Můj dnešní článek je reakcí na článek, který si můžete přečíst na webu https://www.novinky.cz. Zmiňovaný článek napsala zkušená redaktorka Jana Nesvadbová, která byla roky redaktorkou deníku Právo, odkud se přesunula na server novinky.cz, kde vede rubriku Bydlení. Jak moc paní redaktorka bydlení rozumí, netuším. Článek, který s velkou pompou publikovala a na který reaguji, rozhodně neměl spatřit světlo světa.

Je až zarážející, jak někdo takový, jako je paní redaktorka, může radit zahrádkářům, jak mají pečovat o své zahrady. Pokud někdo na její rady dá, s nejvyšší pravděpodobností si znehodnotí půdu na své vlastní zahradě. V případě, že na této půdě bude zahrádkář pěstovat zeleninu, kterou má v plánu posléze konzumovat, může si být jist, že zelenina může obsahovat složky, které do zdravé stravy opravdu nepatří. Lepidla a další chemie z vlnité lepenky nejsou přínosem ani pro květiny.

Aby toho nebylo málo, plete si paní redaktorka pojem karton a lepenka. Papírové krabice, které označuje obojími názvy, jsou ve skutečnosti vícevrstvým kartonem, což je vlnitá lepenka spojená lepidlem s hladkou lepenkou. Tyto krabice tak obsahují nejen spoustu chemie, ale navíc i lepidla. A že by chtěli zahrádkáři jíst tyto chemické dobroty, to si rozhodně nemyslím.

Pokud nevíte co s vlnitou lepenkou, není nic jednoduššího než ji rozložit, případně rozřezat a odnést do modrého kontejneru, do kterého se vyhazuje tříděný papír. Další variantou je, hodit tento odpad do kotle. Ale házet jej do záhonů nebo po zahradě? To je opravdové zvěrstvo.

Byť jsou lepenka i karton vyráběny povětšinou z recyklovaného papíru, jsou napouštěné kdejakou chemií, která nejen zabraňuje rychlému hoření. Navíc je vlnitá lepenka, kterou měla s nejvyšší pravděpodobností paní redaktorka na mysli, lepená různými lepidly, které na naši zahradu opravdu nepatří.

Než se rozhodnete podobné „dobré“ rady aplikovat na svých zahradách, zkuste se zamyslet nad tím, co doporučované materiály obsahují. Práce na zahradě nás stojí mnoho času a sil i bez toho, abychom si zahradu ve vší dobré víře zaneřádili chemií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz