Článek
Na pažitkový ocet potřebujete
Květy pažitky, ideálně fialové
Jablečný nebo vinný ocet
Skleněnou nádobu s uzávěrem
Květy pažitky jemně opláchněte a nechte oschnout. Naplňte sklenici květy pažitky a zalijte octem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici uzavřete a nechte ji stát na tmavém místě při pokojové teplotě alespoň dva týdny. Občas sklenici jemně protřepejte. Po uplynutí doby ocet přeceďte přes plátno, aby v něm nezůstaly žádné zbytky květů. Ocet uchovávejte v uzavřené lahvi na chladném a tmavém místě.
Pažitkový ocet se skvěle hodí do různých marinád, zejména těch, které potřebují jemnou cibulovou chuť s lehkým nádechem česneku. Můžete ho použít například do bylinkových marinád, marinád na grilované maso, mořské plody a na nakládání zeleniny. Pažitkový ocet dodá marinádám jemnou, ale výraznou chuť.