Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na domácí pažitkový ocet, který dokonale ochutí saláty, zeleninu i marinády

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Objevte recept na domácí pažitkový ocet, který dodá salátům, zelenině i marinádám jemnou cibulovou chuť. Stačí pár květů pažitky, kvalitní ocet a trocha trpělivosti. Výsledek? Aromatický ocet, který povznese každé jídlo na novou úroveň.

Článek

Na pažitkový ocet potřebujete

Květy pažitky, ideálně fialové
Jablečný nebo vinný ocet
Skleněnou nádobu s uzávěrem

Květy pažitky jemně opláchněte a nechte oschnout. Naplňte sklenici květy pažitky a zalijte octem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici uzavřete a nechte ji stát na tmavém místě při pokojové teplotě alespoň dva týdny. Občas sklenici jemně protřepejte. Po uplynutí doby ocet přeceďte přes plátno, aby v něm nezůstaly žádné zbytky květů. Ocet uchovávejte v uzavřené lahvi na chladném a tmavém místě.

Pažitkový ocet se skvěle hodí do různých marinád, zejména těch, které potřebují jemnou cibulovou chuť s lehkým nádechem česneku. Můžete ho použít například do bylinkových marinád, marinád na grilované maso, mořské plody a na nakládání zeleniny. Pažitkový ocet dodá marinádám jemnou, ale výraznou chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Vinný ocet

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz