Článek
I přesto, že je krtkův dort snadný na přípravu, většina lidí jej připravuje z polotovaru. A to je za mne velká chyba. Krtkův dort si zaslouží jen ty nejlepší ingredience. Neboť jen s kvalitními surovinami docílíme dokonalého výsledku.
Na korpus potřebujeme:
225 ml slunečnicového oleje
2 vejce
240 g krupicového cukru
1 balení vanilkového cukru
240 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 špetku soli
1 kypřící prášek do pečiva
4 polévkové lžíce holandského kakaa
250 ml plnotučného mléka
Dále potřebujeme:
600 g smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády
8 banánů
máslo a mouku na vymazání a vysypání formy
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu si předehřejte na 160° C.
Do mixéru s planetárním mícháním vysypeme krupicový i vanilkový cukr, vyklepneme vajíčka a vyšleháme do světle béžové pěny. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva. Do pěny přidáme mléko a důkladně promícháme. Pomalu přisypeme moučnou směs a opět důkladně promícháme. Přidáme olej a necháme vyšlehat hladké těsto. Nakonec přisypeme kakao a opět důkladně promícháme. Hotové těsto vylijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme na 160° C přibližně 40 minut.
Upečené těsto necháme vychladnout.
Čokoládu nastrouháme na hobliny. Banány oloupeme, překrojíme příčně na poloviny a následně poloviny banánů rozkrojíme podélně. Šlehačku vyšleháme dotuha. Do vyšlehané šlehačky opatrně vmícháme čokoládové hobliny.
Z vychladlého korpusu seškrábneme vrchní vrstvu a do korpusu vydlabeme přibližně 1 cm hlubokou jamku po celé ploše. Do jamky dáme vrstvu vyšlehané šlehačky, na kterou rozložíme banány. Na banány navrstvíme zbytek šlehačky. Šlehačku zasypeme seškrábaným korpusem. Hotový dezert necháme ideálně přes noc odležet, poté můžeme servírovat. Přeji vám dobrou chuť.
Tipy na závěr:
Pokud nemáte mixér s planetárním mícháním, doporučuji žloutky oddělit od bílků a vyšlehat sníh, který do těsta přidáte na konci přípravy.
Pokud použijete kvalitní šlehačku, kterou dobře vyšleháte, není třeba použít ztužovač šlehačky, který kazí chuť hotového dezertu.
Použijte vanilkový cukr. Chutná úplně jinak než cukr vanilinový. Pokud vám kupovaný vanilkový cukr přijde drahý, připravte si jej sami. Jak na výrobu vanilkového cukru se dočtete v článku:
Místo samokypřící mouky můžete použít mouku hladkou. Nikdy však nedocílíte toho, že těsto bude tak nadýchané, jako s moukou samokypřící.
Holandské kakao není kakao holandského typu. Pokud chcete upéct nezapomenutelný krtkův dort, zapomeňte na kakao holandského typu a pořiďte si pravé holandské kakao. Pořizovací cena je trošku vyšší, ale za výsledek to opravdu stojí.
Pokud máte rádi sladké dezerty, můžete do šlehačky přidat jedno balení vanilkového cukru.
Připravit krtkův dort zaberte přibližně hodinu, včetně mytí nádobí. Příprava těsta je jednoduchá a opravdu se nevyplatí kupovat krtkův dort v krabičce. Při použití polotovarů nikdy nedosáhnete takového výsledku, jako při poctivé přípravě z výše uvedených surovin. Ani na ceně neušetříte.