Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recepty, které vám pomohou zpracovat přebytky z božíhodové hostiny

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Pečená krůta patří k tradiční božíhodové hostině. Někdo krůtí maso nahradí pečenou husou či kachnou, jiný kuřetem. Ať jste si připravili božíhodovou hostinu z jakéhokoli výše uvedeného masa, dnešní recepty vám poví, jak s přebytky naložit.

Článek

Na salát z krůtího masa s majonézou potřebujeme:

pečená krůtí prsa
3 ředkvičky
1 velké rajče
1 salátová okurka
1 ledový salát
sůl a pepř
domácí majonéza

Pečená krůtí prsa zbavíme kůže a necháme v pokojové teplotě odpočinout. Zeleninu omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky, ledový salát nakrájíme na nudličky. Zeleninu smícháme, přidáme domácí majonézu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Nakonec přidáme na kousky nakrájená krůtí prsa a opět důkladně promícháme.

Na zeleninový salát s krůtím masem potřebujeme:

100 g pečených krůtích prsou
50 g rukoly
100 g okurky
50 g zelených oliv
lžíce extra panenského olivového oleje
100 g ředkviček
100 g mrkve
sůl a pepř

Krůtí prsa necháme odpočinout v pokojové teplotě, poté nakrájíme na kousky. Zeleninu omyjeme a necháme okapat. Suchou zeleninu nakrájíme na drobné kousky, mrkev nastrouháme nahrubo. Přidáme olivy, které můžeme rozpůlit. Vše zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Nakonec na salát položíme krůtí maso.

Na krůtí salát potřebujeme:

150 g pečených krůtích prsou
50 g salátové okurky
100 g karotky

Na zálivku potřebujeme:
1 lžičku extra panenského olivového oleje
1 lžíci bílého jogurtu
1 lžičku pomerančové šťávy
2 lžičky nakládaného křenu
100 ml zakysané smetany

Pečená krůtí prsa zbavíme kůže, necháme v pokojové teplotě odpočinout a poté nakrájíme na nudličky. Karotku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Okurku oloupeme a nakrájíme na proužky.

Připravíme si zálivku. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, olejem, křenem a pomerančovou šťávou. Podle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme.

V míse smícháme karotku, okurku a krůtí maso. Přidáme zálivku a vše důkladně promícháme. Salát můžeme ozdobit najemno nakrájenou pažitkou.

Několik tipů na závěr

Všechny saláty můžete připravit jak z krůtího masa, tak i z pečené kachny, husy či kuřete. Vždy je třeba dbát na to, abyste do salátů použili světlé maso, nikoli maso tmavé. V těchto salátech je chutné i maso králičí.

Na pepření doporučuji celý kampotský pepř CM pepper. Tento pepř má výraznou chuť, která dodá salátům přesně to, co potřebují. Celý kampotský pepř do salátů meleme ručním mlýnkem. Jen tak využijeme celý chuťový potenciál tohoto výběrového pepře.

Pokud na samotný salát zrovna nemáte chuť, nezoufejte. Tyto saláty se skvěle hodí do tortill i do sendvičů. Je tak jen a pouze na vás, zda si salát připravíte podle receptu a vychutnáte si ho samotný, nebo zda recept ještě zdokonalíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz