Článek
Na přípravu utopenců potřebujeme:
2 kg špekáčků
800 g žluté cibule
750 ml vody
500 ml octa
1 špetku soli
2 lžíce cukru
16 kuliček nového koření
16 kuliček pepře CM pepper
8 feferonek
Do vody nasypeme cukr, přidáme ocet, nové koření a pepř a vaříme 10 minut. Poté necháme nálev vychladnout.
Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Feferonky zbavíme stopky, malé rozkrojíme napůl, velké můžeme rozkrájet na menší části. Semínka ve feferonkách vždy necháváme, pomáhají nám utopence dochutit.
Když máme vše připraveno, na dno kvašáku nebo zavařovací sklenice dáme půlky oloupaných špekáčků. Na vrstvu špekáčků dáme vrstvu cibule. Vrstvy špekáčků a cibule střídáme. Poslední vrstvu by měly tvořit špekáčky. Nakonec vše zalijeme vychladlým lákem, zatížíme a dáme do chladu a tmy uležet.
Utopence necháváme uležet ideálně dva týdny ve sklepě nebo v chladné garáži. Je třeba, aby byly v chladu a temnu a nedostal se k nim vzduch. Proto je ideální na uležení špekáčků použít kvašák. Sama používám kvašák od Keratu. Má objem 1,2 litru a obsahuje vše potřebné, aby se mi špekáčky uležely.
Tip: Pokud špekáčky nakrájíme na kolečka, uleží se nám rychleji. Již za dva dny je tak můžeme jíst. I v tomto případě je třeba špekáčky oloupat.