Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tradiční utopenci, pochoutka nejen k pivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Utopenci, ilustrační foto

Dnes mám pro vás recept na další nakládanou pochoutku. Volba tentokrát padla na tradiční utopence.

Článek

Na přípravu utopenců potřebujeme:

2 kg špekáčků

800 g žluté cibule

750 ml vody

500 ml octa

1 špetku soli

2 lžíce cukru

16 kuliček nového koření

16 kuliček pepře CM pepper

8 feferonek

Do vody nasypeme cukr, přidáme ocet, nové koření a pepř a vaříme 10 minut. Poté necháme nálev vychladnout.

Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Feferonky zbavíme stopky, malé rozkrojíme napůl, velké můžeme rozkrájet na menší části. Semínka ve feferonkách vždy necháváme, pomáhají nám utopence dochutit.

Když máme vše připraveno, na dno kvašáku nebo zavařovací sklenice dáme půlky oloupaných špekáčků. Na vrstvu špekáčků dáme vrstvu cibule. Vrstvy špekáčků a cibule střídáme. Poslední vrstvu by měly tvořit špekáčky. Nakonec vše zalijeme vychladlým lákem, zatížíme a dáme do chladu a tmy uležet.

Utopence necháváme uležet ideálně dva týdny ve sklepě nebo v chladné garáži. Je třeba, aby byly v chladu a temnu a nedostal se k nim vzduch. Proto je ideální na uležení špekáčků použít kvašák. Sama používám kvašák od Keratu. Má objem 1,2 litru a obsahuje vše potřebné, aby se mi špekáčky uležely.

Tip: Pokud špekáčky nakrájíme na kolečka, uleží se nám rychleji. Již za dva dny je tak můžeme jíst. I v tomto případě je třeba špekáčky oloupat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz