Článek
Na utopence s hořčicí potřebujeme:
12 špekáčků
10 menších cibulí
3 lžíce plnotučné hořčice
Černý pepř CM pepper
4 stroužky česneku
Feferonky dle chuti
Na nálev potřebujeme:
400 ml vody
250 ml octu
1 lžička soli
1 lžíce cukru krupice
10 kuliček nového koření
10 lístků bobkového listu
Nejdříve si uvaříme nálev. Vodu, ocet, sůl, cukr a koření vaříme 10 minut a poté dáme vychladnout. Mezitím, co nálev chladne, si připravíme utopence.
Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme tak, aby nám stále zůstaly vcelku. Cibule rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokud máme rádi pikantnější jídla, nakrájíme na válečky feferonky. Z feferonek je třeba odstranit stopky. Malé feferonky pouze rozpůlíme, větší rozkrájíme. Hořčici promícháme se solí, na mlýnku si nameleme pepř. Vše důkladně promícháme.
Vše máme připravené, můžeme se dát do plnění špekáčků. Špekáčky v řezu po obou dvou stranách potřeme hořčicí, poté plníme cibulí a feferonkami. Naplněné špekáčky opatrně vložíme na dno kvašáku nebo zavařovací sklenice. Špekáčky dáváme co nejblíže k sobě a překládáme. Nakonec špekáčky zalijeme nálevem tak, aby z nálevu nic nekoukalo, zatížíme a dáme do chladu a do tmy minimálně na týden uležet.
Protože chci mít utopence co nejlepší, používám jen ty nejlepší suroviny. I proto si sama melu pepř od CM pepper. Kupovaný mletý pepř nikdy nechutná tak, jako pepř čerstvě namletý. Navíc společnost CM pepper dbá na vysokou kvalitu pepře při jeho sběru a dodržuje tradiční způsoby zpracování. I proto mám pepř této společnosti vydatnou chuť.
Kvašák od společnosti Kerat jsem si opravdu oblíbila. Dá se v něm kvasit úplně vše a na utopence jako by byl dělaný. Objem má 1,2 litru a jeho součástí je i závaží. Díky tomuto kvašáku nemusím řešit, jak utopence zatížit ani to, kam je dát uležet. Kvašák je na rozdíl od sklenic neprůhledný a má závaží, které do něj přímo padne.