Článek
Na těsto na pizzu potřebujeme:
1 čerstvé droždí
1 lžička bezlepkové mouky Schär Mehl Farine
špetka cukru
50 ml vlažné vody
Čerstvé droždí rozdrobíme a nasypeme na bezlepkovou mouku. Přidáme cukr, zalijeme vodou, vše smícháme do hladké kaše a necháme vzejít kvásek.
250 g bezlepkové mouky Schär Mehl Farine
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
1 polévková lžíce oleje
100 ml vody
Všechny sypké suroviny smícháme, přidáme olej, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Polotuhé těsto necháme 40 minut kynout, poté propracujeme a dáme na chvilku do lednice, aby už dál nekynulo. Troubu si předehřejeme na 230° C.
Na pizzu potřebujeme:
Pastu chilli habanero od Hradecké delikatesy
BBQ omáčku se sušenými rajčaty od My Chilli
Mozzarellu nebo parmezán
Chorizo nebo jiný plátkový salám
Plech potřeme olejem a z těsta přímo na plechu vytvarujeme tenkou placku. Placku potřeme pestem dle chuti, já jsem použila BBQ omáčku se sušenými rajčaty od My Chilli a pastu Chilli Habanero od Hradecké delikatesy. Přidáme nastrouhaný sýr, ideálně mozzarellu nebo parmezán, a plátkový salám dle chuti, já jsem použila chorizo.
Pizzu pečeme 10 minut na 230° C, poté pizzu otočíme o 180° C a dopékáme na horkovzduch na 200 °C 7 - 8 minut pokud máme pizzu se sýrem, pizzu bez sýru dopékáme 5 minut. Upečenou pizzu z trouby vyndáme a necháme jí 3 - 4 minuty odpočinout. Poté krájíme na trojúhelníčky a servírujeme.
Na pizzu můžeme přidat kukuřici, klobásu a před dopečením i kolečka chilli papriček. Tato pizza je pikantní, ale přesto moc nepálí. Pouze příjemně štípe.
Nemáte rádi droždí? Nevadí. Tuhle pizzu si snadno připravíte i z domácího kvásku:
Na těsto na pizzu používám fialovou mouku Schär, která je podle výrobce vhodná na bramborové těsto. Pizza z této mouky neudělá tvrdý vypečený základ ani okraj. Pizza je křupavá, ale není tuhá. Na těsto můžete použít i bezlepkovou mouku Schär Mix B - Bread - Mix. Ta dokáže udělat pevný okraj i pevnější těsto. Ať se rozhodnete pro jakoukoli výše uvedenou mouku, nesáhnete vedle.
V jednom z dalších příspěvku si připravíme smetanovou pizzu, s jejíž oblohou si více vyhrajeme. Dnešní pizza je pikantní a její chutě se skvěle doplňují. Byť se neprohýbá pod nepřeberným množstvím surovin, ocení jí i ten nejnáročnější milovník této italské pochoutky.