Hlavní obsah
Cestování

Burgos: Španělský region, kde turisty vítají s otevřenou náručí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Burgos

V souvislost s letošní hlavní turistickou sezónou bylo často skloňováno slovo overturismus. To představuje stav, kdy je turistů v nějaké oblíbené destinaci jako much, až to místním leze krkem.

Článek

Tímto problémem trpí zejména atraktivní místa nejen v Evropě, ale i jinde ve světě. Své o tom vědí třeba v Japonsku i v Holandsku nebo Španělsku. Zatímco zde bojují s náporem návštěvníků, jiné lokality zejí prázdnotou. Přitom mají také co nabídnout. Jenže o nich turisté moc nevědí. Co vám třeba řekne Santo Domingo de Silos?

Benediktinský klášter Santo Domingo de Silos

Santo Domingo de Silos je malé městečko v kastilské provincii Burgos, která leží na severu Pyrenejského poloostrova. V tomto kraji bylo a je řídké osídlení, přesto si do Santa Domingo našli cestu poutníci. Již v 10. století tu totiž byl postaven benediktinský klášter v románském slohu, zasvěcený svatému Dominikovi Silosskému. Působila zde významná písařská dílna, kde mniši pečlivě a trpělivě opisovali rukopisy.

Klášter doposud funguje, je tu čilá klášterní komunita i hospic. Kromě toho je možné klášter navštívit jako pamětihodnost a na vlastní oči si prohlédnout jeho unikátní architekturu. Návštěvní hodiny jsou od úterý do neděle. Vstupné vychází na 4 €, studenti platí 3 €, děti do 12 let a poutníci mají vstup zdarma. Zadarmo je také vstup ve středu odpoledne.

Hodný, zlý a ošklivý

Že vám podnadpis něco říká? Jistě, je to název italského spaghetti westernu z roku 1966, pod kterým byl jako režisér podepsán Sergio Leone. Byl to on, kdo pozvedl žánr westernových filmů na jinou úroveň. Možná si vybavíte Clinta Eastwooda jako Hodného, Lee Van Cleefa jako Zlého a Eli Wallacha jako Ošklivého. Divácky oblíbená je zejména závěrečná scéna souboje všech tří hlavních aktérů na hřbitově, doprovázená podmanivou hudbou Ennia Morricone.

Pokud byste chtěli tento hřbitov, zvaný Sad Hill, navštívit jako milovníci filmových míst, tak vaše cesta by vedla právě do městečka Santo Domingo de Silos. Zde se totiž natáčela. Okolí města si režisér Sergio Leone vybral jako lokalitu, která se podobá americkému západu. Stejně je to zajímavé. Italský film o americké občanské válce natáčený ve španělských exteriérech.

Hřbitov Sad Hill láká filmové fanoušky

Hřbitov Sad Hill z filmu Hodný, zlý a ošklivý je místní turistickou atrakcí, za kterou se sjíždějí turisté z různých koutů světa. Zpravidla jsou to fanoušci filmů režiséra Sergia Leone. Zajímavé na tomto hřbitově je to, že v něm není vůbec nikdo pohřbený. Hřbitov s 5 000 náhrobky v soustředných kruzích byl vybudován pouze pro potřeby filmování.

Oblast, kde se nachází městečko Santo Domingo de Silos, trpí vylidňováním. Mladí lidé odcházejí za prací do velkých měst a přímořských letovisek. Pro zdejší obyvatele je proto vítaný turistický zájem o jejich krajinu. Je to i dokladem toho, že nejenom Barcelona či Madrid mohou turistům nabídnout zajímavosti k pokoukání. Zatímco v Barceloně na turisty místní berou vodní pistole, tak v Santu Domingo de Silos je vítají s otevřenou náručí.

Zdroj: theguardian.com, csfd.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz