Hlavní obsah
Cestování

Gotický hrad Špilberk láká na historii i výhledy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Hrad Špilberk

Špilberk, to je dominanta města Brna. Znají ho i Pražáci. Je snad něco, čím může Špilberk návštěvníky překvapit? Určitě. Vždyť Špilberk zná většina lidí jen z povídání. A to není nikdy takové, jaká je realita. Posuďte sami.

Článek

Gotický hrad Špilberk vznikl ve 2. polovině 13. století jako sídlo moravských markrabat. Jeho zakladatelem byl moravský markrabě a český král Přemysl Otakar II. Posledním zde sídlícím byl markrabě Jošt Moravský. Po jeho smrti Špilberk ztratil funkci rezidence, a naopak začal sloužit jako vojenská pevnost, později trestnice. Ve vězeňských kobkách trpěli a umírali revolucionáři z celé Evropy. Pykalo zde i mnoho dalších odsouzenců, z nichž nejslavnější byl zřejmě pověstný loupežník Babinský. Od roku 1961 je Špilberk ve správě Muzea města Brna, které návštěvníkům nabízí několik prohlídkových okruhů. Navštívit můžete stálé expozice: Barokní kaple, Barokní lékárna, Brno na Špilberku, O nové Brno, Od moderny po současnost, Od renesance po modernu, Špilberk - od hradu k pevnosti, Špilberk - žalář národů a Vulcanalia. Kromě stálých expozic můžete navštívit vyhlídkovou věž i kasematy.

Až sto metrů dlouhé kasematy na Špilberku nechal postavit roku 1742 plukovník Rochepin. V té době se hrad postupně měnil v pevnost. Nejprve sloužily kasematy jako ubytovna pro vojáky a sklad potravin, po roce 1783 byly prostory přestavěny na věznici pro nejhorší zločince v Habsburské monarchii. V současnosti jsou kasematy přístupné veřejnosti v době prohlídek.

Hrad Špilberk si můžete prohlédnout, aniž byste platili vstupné. Můžete se projít exteriéry, můžete se pokochat výhledy z hradeb. Za vidění stojí rozlehlý park Špilberk, který hrad obklopuje ze všech stran.

V parku Špilberk najdete několik soch a fontán. Napříč parkem vede mnoho cest a pěšinek. Narazíte i na schody, které vám pomohou vystoupat na kopec bez větší námahy. Z parku jsou nádherné výhledy na Brno a okolí. Kochat se můžete jak z vyhlídkových plošin, tak i z laviček. Potkat tu můžete i koně, kteří se starají o místní trávník.

Na Špilberku se mi moc líbí to, jak se chová k turistům. Snadno si tu koupíte vstupenky. Na mnoho míst se můžete podívat zdarma. Posedět můžete na lavičkách, pro odpočinek jsou na různých místech připravená i pohodlná lehátka. Občerstvení na hradě není s vysokohorskou přirážkou. Ceny tu jsou srovnatelné s cenami v centru Brna. Na hradě nechybí směrovky, které vám ukáží, kudy jít do cíle, případně vám řeknou, jaká místa stojí za vidění. Špilberk je čistý a vstřícný k turistům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz