Hlavní obsah
Cestování

Legiovlak vás seznámí se životem legionářů v letech 1918 - 1920

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ilustrační obrázek

Legiovlak brázdí koleje napříč Českou republikou a zve všechny, kteří mají rádi historii, na prohlídku. Legiovlak můžete potkat na kolejích velkých i malých měst. Vstupné je zdarma.

Článek

Do neděle 26. května 2024 můžete vidět Legiovlak v Rožmitále pod Třemšínem. Stojí na vlakovém nádraží a trpělivě čeká na své návštěvníky. O víkendu budou v Legiovlaku probíhat komentované prohlídky, ale prohlédnout vlak si můžete i sami.

Legiovlak má několik vagónů. Začátek prohlídky je na konci vlaku, ve vagónu, kde je promítán film, který ukazuje boje v Rusku. Následuje důstojnický vagón, ve kterém si můžete prohlédnout všechen luxus, který byl důstojníkům československých legií dopřán. K vidění je jak jídelní, tak i pracovní část.

V dalších vagonech Legiovlaku si prohlédnete ubytování legionářů, špitál, polní poštu, vagon plný zbraní a mnoho dalšího. Nechybí dobové uniformy ani maličkosti denní potřeby. Expozice vás seznámí i s domácím odbojem.

Prohlídka Legiovlaku vám zabere přibližně hodinu. Pokud si budete prohlížet všechny exponáty a číst naučné tabule, počítejte s časovou náročností minimálně dvou hodin. Expozice je moc hezky zpracovaná a zaujme i děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz