Hlavní obsah
Cestování

Luhačovice, malebné lázeňské městečko, které stojí za vidění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Jurkovičův dům

Luhačovice jsou malebné městečko, kolem kterého se rozprostírá nádherná příroda CHKO Bílé Karpaty. V parných letních dnech se pak můžete vydat luhačovické vodní nádrži, která kromě plavání nabízí široké vyžití.

Článek

Luhačovice jsou pro mnohé z nás známé jako město, ve kterém se odehrává historický seriál Četníci z Luhačovic. Kdo by se však chtěl do Luhačovic vydat po stopách tohoto seriálu, byl by hodně zklamán. Z tohoto seriálu je ve městě možné prohlédnout si pouze filmový lázeňský hotel Popper a park. Zato kdo se sem vydá za ozdravným pobytem, architekturou a prameny, na své si určitě přijde.

V Luhačovicích je k vidění mnoho lázeňských domů. Na první pohled zajmou domy postavené podle návrhu architekta D. Jurkoviče. Díky jeho návrhům stojí v Luhačovicích například lázeňský dům Jestřabí, secesní budova postavená v letech 1903-04. Původně se u vily nacházela rozlehlá japonská zahrada, ze které je dnes k vidění jen nepatrná část.

Dalším známým luhačovickým domem postaveném podle návrhu architekta D. Jurkoviče je lázeňský hotel Jurkovičův dům, do roku 1947 známý jako Janův dům. Tento hotel vznikl v letech 1901 až 1902 přestavbou starší klasicistní budovy. Dvoupatrový objekt ve stylu lidové secese zdobí řada dřevěných architektonických prvků inspirovaných lidovou architekturou.

Luhačovice jsou známé svými prameny. Nejznámějším luhačovickým pramenem je Vincentka. Pramen vyvěrá na Lázeňském náměstí a má zvýšený obsah kyseliny borité, fluoridů a barya a jako jediný se stáčí do lahví. Používá se k pitné léčbě a inhalacím ve studeném i teplém stavu. Na první pohled pak zaujmou prameny Nový jubilejní a pramen Dr. Šťastného. K návštěvě mohu doporučit i pramen Ottovka, který najdete u tenisového pavilonu.

V parných letních dnech byste neměli minout luhačovickou vodní nádrž. Najdete ji kousek nad městečkem. V nádrži je povoleno koupání a nabízí tu široké spektrum vodní zábavy. K zapůjčení jsou loďky i šlapadla. Kolem nádrže vede cyklostezka, na které si můžete zapůjčit koloběžku. Při procházce kolem nádrže se můžete zastavit na vyhlášenou Petrovu zmrzlinu točenou do kornoutku i do kelímku v kavárně JAMAI. K posezení tu svádí prostorná venkovní terasa i klimatizovaná kavárna, kde kromě výběrové kávy z celého světa z vlastní pražírny prodávají i fantastickou domácí limonádu.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz